(VIDEO) CRNI BILANS KRVAVOG SUKOBA U GAZI: Ubijeno 15 Palestinaca, više od 1.400 ranjeno u velikim demonstracijama
Foto: EPA

NAJVIŠE ŽRTAVA OD 2014.

(VIDEO) CRNI BILANS KRVAVOG SUKOBA U GAZI: Ubijeno 15 Palestinaca, više od 1.400 ranjeno u velikim demonstracijama

Planeta -

Oko 30.000 Palestinaca učestvovalo je danas duž granice pojasa Gaze s Izraelom u velikim demonstracijama protiv izraelske okupacije, a 15 ljudi je ubijeno i više od 1.400 ranjeno.

Bio je to dan s najviše žrtava u Gazi od rata izraelske vojske i Hamasa u leto 2014. godine koji je trajao 50 dana.

Izraelska vojska je rekla da su stotine Palestinaca bacale kamenice i kotrljale zapaljene gume ka vojnicima razmeštenim na drugoj strani granične ograde.

Vojska je optužila ekstremiste da su pokušali da izvedu napade pod okriljem masovnog protesta, tvrdeći da su u jednom slučaju naoružani Palestinci pucali na vojnike.

foto: AP

Veliki odziv na proteste islamskog ekstremističkog Hamasa smatra se potvrdom organizacionih sposobnosti tog pokreta koja vlada pojasom Gaze. To je takođe znak očajanja stanovnika pojasa zbog decenijske blokade Izraela i Egipta.

Na toj gusto naseljenoj palestinskoj teritorji na obali Sredozemnog mora raste nezaposlenost, siromaštvo se širi, a struje nema satima.

foto: EPA

Egipat, Jordan, Turska i Arapska liga osudili su Izrael za upotrebu prekomerne sile, a palestinski predsednik Mahmud Abas, koji vlada drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom i predvodi rivalski Fatah, proglasio je subotu danom žalosti za poginulim Palestincima.

Demonstracije su se poklopile sa Danom zemlje koji se obeležava u znak sećanja na šest izraelskih Arapa ubijenih 1976. godine u protestima protiv otimanja arapske zemlje.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track