PRVA ŽENA NA OVOJ DUŽNOSTI: Dunja Mijatović je nov komesar Saveta Evrope za ljudska prava
Foto: Marina Lopičić

VAŽNA FUNKCIJA

PRVA ŽENA NA OVOJ DUŽNOSTI: Dunja Mijatović je nov komesar Saveta Evrope za ljudska prava

Planeta -

STRAZBUR - Dunja Mijatović preuzima danas dužnost komesara za ljudska prava Saveta Evrope, saopštila je pres-kancelarija tog komesarijata.

Parlamentarna skupština izabrala je Mijatovićevu prošlog januara i ona je prva žena na toj dužnosti, na kojoj će naslediti Nilsa Muižnieksa, koji je bio na toj dužnosti od 2012 do 2018. godine.

"Nameravam da nastavim rad prethodnog komesara i delovanje ove institucije koja će reagovati brzo i efikasno na zaštiti ljudskih prava", izjavila je Mijatovićeva, dodajući da su ljudska prava univerzalna i da nijedna zemlja nije izvan toga.

Što se tiče prioriteta, Mijatovićeva je istakla da je njena vizija jednostavna, jednom rečju - sprovođenje.

foto: Dragana Udovičić

"Norme, rezoulucije, sporazumi su tu da nas vode, ali nam je potrebna politička volja da oni budu realizovni. Ovo nije pitanje samo za vlade, moramo da se angažujemo kao zajednica u njihovom sprovođenju i uključimo sve u dijalog o ljudskim pravima", navela je Mijatovićeva. Ona je istrakla da je najvažnije da postignemo angažovanje i reafirmaciju ljudskih prava za sve i povratimo poverenje u njihov značaj za dobrobit svakoga ponaosob.

"Radujem se saradnji sa vladama, vlastima, međunarodnim organizacijama, organizacijama za zaštitu ljudskih prava i novinarima", navela je Mijatoviheva, navedeno je u saopštenju pres kancelarije komesara za ljudska prava Saveta Evrope.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Marina Lopičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) OVO JE RAZLOG ZBOG KOJEG JE UBIJEN PAVLE BULATOVIĆ?! Ili kako je Srbija izgubila 9 miliona dolara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track