RUSIJA PORUČUJE Šuljgin: Ne priznajemo istragu bez učešća naših stručnjaka
Foto: Printscreen Youtube

RUSIJA PORUČUJE Šuljgin: Ne priznajemo istragu bez učešća naših stručnjaka

Planeta -

Rusija neće priznati rezultate istrage o incidentu u engleskom gradu Solzberiju ukoliko u istrazi ne učestvuju i ruski eksperti, saopštio je stalni ruski predstavnik u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) Aleksandar Šuljgin.

"Ponovo ukazujemo na neophodnost obuhvatne istrage. Nećemo priznati rezultate ove istrage ukoliko u njoj ne uzmu učešće ruski eksperti", rekao je Šuljgin.

On je kasnije saopštio da je ruska strana poslala protestnu notu OZHO kako bi dobila pristup rezultatima istrage „slučaja Skripalj“. Prema rečima ruskog diplomate, Tehnički sekretarijat OZHO je ranije saopštio da će podeliti informacije sa Izvršnim savetom organizacije samo ako pristane britanske strane.

„Naši advokati su proverili link radnika Tehničkog sekretarijata koji se nalazi pod velom tajne. Po našem mišljenju, taj link je nedovoljan. Mi smo poslali odgovarajuću notu Tehničkoj komisiji. Čekamo odgovor“, rekao je Šuljigin.

On je dodao da ekspertiza može dati rezultate samo o hemijskom sastavu supstance kojom je otrovan Skripalj, bez ukazivanja na državu porekla i pozivanja na odgovornost. Pri tome, on je dodao da Rusija namerava i dalje da traži od britanske strane sve materijale, prikupljene tokom istrage.

Bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj nađen je 4. marta, zajedno s ćerkom Julijom, u besvesnom stanju na klupi ispred tržnog centra u Solzberiju, nakon čega je Britanija optužila Rusiju za napad nervnim agensom na Skripalja, dok Rusija to poriče.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track