RUSKA KOMPANIJA ŽALI SE ZBOG ODLUKA FEJSBUKA: To je akt političke cenzure, nismo objavljivali ništa što je zabranjeno!
Foto: Shutterstock

novi skandal

RUSKA KOMPANIJA ŽALI SE ZBOG ODLUKA FEJSBUKA: To je akt političke cenzure, nismo objavljivali ništa što je zabranjeno!

Planeta -

Ruska kompanija koja se našla na udaru Fejsbuka u okviru akcije te društvene mreže protiv ruske "fabrike trolova" žalila se da je blokirana bez ikakvog objašnejnja.

Šef za bezbednost na Fejsbuk Aleks Stamos je saopštio da je uklonjeno 70 naloga na Fejsbuku i 65 naloga na Instagramu, koji je u vlasništvu Fejsbuka, kao i 138 stranica na toj društvenoj mreži koje je kontrolisala ruska Agencija za istraživanje interneta (IRA), inače poznata kao "fabrika trolova" Zakerberg je na Fejsbuku naveo da je IRA koristila kompleksnu mrežu lažnih naloga za obmanjivanje ljudi.

Fejsbuk je naveo da je mnoge obrisane članici i stranice objavila Federalna novinska agencija (FAN) za koju izgleda da je povezana s IRA. FAN je navodno povezan s biznismenom Jevgenijem Prigožinim. Šef FAN-a Jevgenij Zubarev izjavio je agenciji Rosbizniskonsalting da je njegova grupa blokirana na Fejsbuku bez ikakvog objašnjenja.

Po njegovim rečima, blokirani su i izdanja Žurnalistka pravda (Novinarska istina), Nevske noosti, i Ekonomika sivodnja (Ekonomija danas).

"To je akt političke cenzure, nismo objavljivali ništa što je zabranjeno", rekao je Zubarev, najavljujući da će se žaliti komitetu za kontrolu medija Roskomnadzoru.

RBK navodi da je u septembru 2017. godine Fejsbuk objavio da su nalozi povezani s Rusijom dve godine u mreži plaćali oglase koji su imali politički karakter.

"Jedno od pitanja koje se pojavilo: da li postoji veza između pokušaja Rusije (da utiče na predsedničke izbore u SAD) i reklamama koje ulaze u mrežu", naveo je Stamos.

Fejsbuk je naveo da je od juna 2015. do maja 2017. godine 470 lažnih naloga i stranica potrošilo oko 100.000 dolara na skoro tri hiljade saopštenja.

Kurir.rs/Beta

Foto Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) SRBIJA ĆE ZATRAŽITI ROK TRAJANJA BRISELSKOG SPORAZUMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track