(VIDEO) NAUČNICI U STRAHU POZIVAJU NA BOJKOT: Tamo se proizvode TERMINATORI, roboti-ubice! To mora da prestane!
Foto: Profimedia

tehnologija SMRTI

(VIDEO) NAUČNICI U STRAHU POZIVAJU NA BOJKOT: Tamo se proizvode TERMINATORI, roboti-ubice! To mora da prestane!

Planeta -

Naučnici širom sveta pozvali su na bojkot univerziteta u kome se navodno proizvode autonomni oružani sistemi ili robota-ubica.

Najmanje 50 naučnika, stručnjaka za veštačku inteligenciju (VI) iz celog sveta pozvalo je na bojkot južnokorejskog univerziteta iz straha da radi sa odbrambenom kompanijom na razvoju autonomnih oružja, ili "robota-ubica", piše CNN.

Najavljujući svoj bojkot, oni su rekli kako su razočarani što je Korejski napredni institut za nauku i tehnologiju (KAIST) radi na “ubrzanju trke o naoružanju i razvoju ovakvog oružja”, što je tvrdnja koju je univerzitet porekao.

"Zbog toga mi javno proglašavamo da ćemo bojkotovati sve saradnike s bilo kojim delom KAIST sve dok nas sam predsednik KAIST ne uveri da Institut neće razvijati autonomna oružja bez značajne ljudske kontrole”, navodi se u izjavi.

Naučnici su dodali da će ako ih se razvije, autonomna oružja biti ‘treća revolucija’ u ratovanju. “Omogućiće ratovanje koje će biti brže i na većoj skali negoli ikada do sada”, stoji u izjavi. “Imati će potencijal da postanu oružja terora. Despoti i teroristi moći će da ih koriste protiv nevinog stanovništva jer neće posedovati nikakvu etičku samokontrolu. Ovu će pandorinu kutiju biti teško zatovriti kada se jednom otvori."

Krajem februara KAIST je najavio otvaranje naučnog centra za istraživanje VI u saradnji sa odbrambenom kompanijom Hanva Sistems. Ta je najava u međuvremenu uklonjena sa veb stranice univerziteta.

Predsednik KAIST Šin Sung-čul izdao je u sredu saopštenje u kom navodi kako univerzitet ne namerava da razvija "smrtonosne autonomne oružane sisteme ili robote-ubice”. “Kao akademska institucija, mi cenimo ljudska prava i standarde etike do vrlo visokog stepena".

KAIST se trudi da sprovodi istraživanja kako bi što bolje služili svetu”, rekao je on.

Organizator bojkota, profesor VI na univerziteta Novog Južnog Velsa Tobi Valš, rekao je kako je većinom zadovoljan Šinovim rečima. Organizatori bojkota još nisu rekli hoće li se on nastaviti i nakon izjave.

"Još uvek imam nekoliko upitnika o tome što nameravaju da rade ali uopšteno govoreći prikladno su odgovorili”, rekao je Velš.

Bojkot je došao manje od nedelju dana pre sastanka UN-a u Ženevi na kojem bi se trebalo raspravljati o zabrinutosti u vezi autonomnih oružanih sistema. Sudeći po izjavi koju su objavili oni koji podržavaju bojkot, do sada su 22 zemlje pozvale na preventivnu zabranu autonomnog oružja. “Neka je oružja bolje držati dalje od bojišta”, rekao je Volš CNN-u.

“Odlučili smo to sa biološkim oružjem, hemijskim oružjem i nuklearnim oružjem, i sada koristimo tu tehnologiju za bolje, miroljubive svrhe, a to je ono čemu se i sada nadamo.”, kaže on.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track