(VIDEO) GORI GAZA: 6 mrtvih, više od 1.000 ranjenih u novim protestima
Foto: AP

nastavak DEMONSTRACIJA

(VIDEO) GORI GAZA: 6 mrtvih, više od 1.000 ranjenih u novim protestima

Planeta -

Šest Palestinca je danas ubijeno i oko 1.070 ih je ranjeno izraelskom vatrom na granici pojasa Gaze i Izraela, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Jedan Palestinac je ubijen mecima isplajenim u glavu istočno od grada Kan Junisa na jugu pojasa Gaze, dok hiljade palestinskih demonstranata učestvuje u novom talasu protesta duž granice.

1 / 5 Foto: EPA

Sukobi između izraelskih vojnika i Palestinaca duž granice pojasa Gaze obnovljeni su jutros, kada su palestinski demonstranti počeli da pale automobilske gume.

Palestinski mediji javljaju da su vojnici otvorili vatru na demonstrante na severu pojasa Gaze istočno od Džabalije.

Palestinci za sada pale gume uglavnom podalje od granične ograde, javljaju izraelski mediji, a AP navodi da se demonstranti približavaju šatorima podignutim u tom području, pred drugi masovni protest u demonstracijama koje će trajati šest nedelja.

Stotine demonstranata stiglo je uoči tradicionalnih molitvi petkom u podne u šatore kraj pograničnog naselja Kuza. Izraelske snage su bacile suzavac na to mesto, što je navelo ljude da pokušaju da pobegnu, gurajući se.

Protesti u pojasu Gaze
Protesti u pojasu Gazefoto: Reuters

Ministarstvo zdravlja Palstinske uprave danas je saopštilo da je ranama zadobijenim prošlog petka podlegao jedan 30-godišnji Palestinac.

Protesti u pojasu Gaze
Protesti u pojasu Gazefoto: Reuters

Njegovom smrću se broj Palestinaca ubijenih otkako su počele demonstracije nazvane "Marš povratka" povećao na 22.

Izraelska vojska danas očekuje da oko 50.000 Palestinaca učestvuje u protestima duž granične ograde. Prošle nedelje bilo ih je više od 30.000.

Izraelski vojni zvaničnici takođe očekuju da će islamski ekstremistički Hamas koji vlada pojasom Gaze iskoristiti haos tokom protesta da izvede napad unutar izraelske teritorije.

Protesti u pojasu Gaze
Protesti u pojasu Gazefoto: Reuters

Od jutros su duž granice izraelski tenkovi i snajperisti zauzeli pozicije, javio je AP. Pravila službe ostala su ista, što znači da je snajperistima dozvoljeno da pucaju na svakoga na palestinskoj strani granice ko se približi ogradi s namerom da pređe u Izrael.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track