ODMAZDA ZA PODMETANJE BOMBI: Palestinci ušli na teritoriju Izraela i postavili eksploziv! Odgovor je bio brz!
Foto: EPA

POJAS GAZE

ODMAZDA ZA PODMETANJE BOMBI: Palestinci ušli na teritoriju Izraela i postavili eksploziv! Odgovor je bio brz!

Planeta -

Izraelski borbeni avioni bombardovali su rano jutros severni deo pojasa Gaze, nekoliko sati pošto je grupa Palestinaca ušla na teritoriju Izraela i podmetnula dve eksplozivne naprave duž granične ograde

Gađana je vojna baza Hamasa koji vlada pojasom Gaze, saopštila je izraelska vojska.

"Izraelske odbrambene snage s ozbiljnošću gledaju na svaki pokušaj da se nanese šteta ili uništi bezbednosna i odbrambena infrastruktura i neće dozvoliti da granično područje postane borbena zona", navedeno je u vojnom saopštenju.

Slično saopštenje izdato je sinoć, kada je objavljeno da su vojnici našli dve bombe, zapravo dve plastične boce pune eksplozivne tečnosti sa detonatorom.

Vojska je rekla da su vojnici pomoću kamera videli trojicu ljudi, koji su, kako je navedeno, prešli granicu da podmetnu eksplozivne naprave i vratili se nazad u Gazu.

Izraelski tenkovi su otvorili vatru na njih ali nema izveštaja o povredama.

Prethodno je u nedelju uhapšen nenaoružani Palestinac koji je prešao na izraelsku teritoriju iz pojasa Gaze. On je predat bezbednosnoj službi Šin bet radi ispitivanja.

U petak se desetine hiljada Palestinaca okupilo oko granice. Stotine ih je palilo automobilske gume i bacalo zapaljive bombe i kamenice na izraelske vojnike koji su ih rasterivali suzavcem i bojevom muncijom.

Bio je to drugi protest u okviru demonstracija nazvaninih "Marš povratka".

Devet Palestinaca je ubijeno i više od 1.000 ih je ranjeno. Izraelska vojska je rekla da je sprečila više pokušaja probijanja granične ograde, kao i pokušaja da se aktiviraju bombe i da dim od zapaljenih guma onemogući da se to vidi.

Nedelju dana ranije više od 30.000 Palestinaca učestvovalo je u sličnim demonstracijama.

Od tada je poginuo 31 Palestinac, uključujući njih 25 u demonstracijama.

Palestinci protestuju protiv izraelske bolokade i za pravo povratka palestinskih izbeglica na teritoriju današnjeg Izraela.

Kurir.rs/ Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track