(FOTO, VIDEO) HAOS U FRANCUSKOJ: Policija rasteruje anarhiste! Sevaju kamenice i ŠOK-BOMBE! Povređen policajac! NAPETO!
Foto: EPA

DRAMATIČNO

(FOTO, VIDEO) HAOS U FRANCUSKOJ: Policija rasteruje anarhiste! Sevaju kamenice i ŠOK-BOMBE! Povređen policajac! NAPETO!

Planeta -

Francuska policija rasteruje stotine ekoloških aktivista i anarhista u zapadnoj Francuskoj, koji su zauzeli mesto na kojem treba da se gradi novi aerodrom, saopštilo je danas francusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policije na njih baca suzavac i šok-bombe, dok ih aktivisti gađaju kamenjem.

U tom sukobu jednom policajcu je povređeno oko, a jedan demonstrant je uhapšen, izjavio je izvor iz policije.

1 / 11 Foto: EPA

Vlada predsednika Emanuela Makrona odbacila je u januaru planove za izgradnju aerodroma vredne 580 miliona evra u Notr-Dam-de-Land, na zapadu zemlje, što je osetljiva odluka koju je prethodna vlada decenijama izbegavala.

Oni koji podržavaju plan, prema kojem bi preko aerodroma prošlo četiri miliona putnika godišnje, ističu da projekat ekonomski ojačao razvoj regiona Loar-Atlantik. Dodatni argument koji ističu je da je postojeći aerodrom u Nantu već dostigao granicu svojih kapaciteta i da predstavlja bezbednosni rizik.

Međutim, protivnici plana smatraju ga isuviše skupim, ekološki nepovoljnim i naglašavaju da na 110 kilometara ka severu ima još jedan nedovoljno iskorišćen aerodrom.

Kompanija "Vensi" (Vinci) kojoj je bio dodeljen ugovor za izgradnju aerodroma u Notr-Dam-de-Landu, sapštila je da je spremna da razgovara sa vladom o kompenzaciji za taj izgubljeni posao.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja