SVET STRAHUJE OD POČETKA RATA! AMERIČKI RAZARAČI SPREMNI ZA NAPAD! Isplovili i RUSKI brodovi! Moskva i Vašington u STALNOM KONTAKTU!
Foto: Profimedia, AP, EPA

IZ MINUTA U MINUT

SVET STRAHUJE OD POČETKA RATA! AMERIČKI RAZARAČI SPREMNI ZA NAPAD! Isplovili i RUSKI brodovi! Moskva i Vašington u STALNOM KONTAKTU!

Planeta -

Dan posle najave Rusije da će oboriti svaki američki projektil koji se uputi ka Siriji i objave predsednika Donalda Trampa da se "Rusi pripreme za udar američkih raketa", američki mediji navode da se dva američka razarača naoružana krstarećim raketama "Tomahavk" nalaze u poziciji i spremne za akciju. Sirijska agencija navodi da su pripadnici sirijske vojske zarobili određen broj britanskih vojnika.

  • Američki predsednik Donald Tramp oglasio se na Tviteru porukom da nikada nije precizirao kada će se dogoditi napad na Siriju
  • Tramp je juče rekao da će SAD gađati Siriju
  • Rusija je zapretila da će obarati sve rakete koje budu letele ka Siriji
  • Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao na uzdržanost
  • Sirijske vlasti su optužene da su ubile najmanje 40 civila u Dumi
  • Rusija tvrdi da hemijskog napada nije bilo ili da su za njega krivi pobunjenici koje podržava Zapad

20.40 - Ruski ambasador u UN: Ne možemo isključiti mogućnost rata između SAD i Rusije

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja pozvao je danas SAD i njihove saveznike da se uzdrže od vojne akcije. Upitan da li misli na rat između SAD i Rusije, Nebenzja je novinarima rekao da Rusija "nijednu mogućnost, nažalost, ne može isključiti".

"Videli smo poruke koje dolaze iz Vašingtona. Veoma su ratoborne", istakao je ruski ambasador i dodao da je opasnost od eskalacije veća nego ikad. Više pročitajte OVDE.

foto: Reuters / Shannon Stapleton

19.45 - Istražitelji OPCW krenuli za Siriju, rad na terenu počinju u subotu

"Istražni tim OPCW je na putu za Siriju i rad će početi u subotu, 14. aprila 2018. godine", navodi se u saopštenju. opširnije pročitejte OVDE.

18.41 - Italija neće učestvovati u vojnim akcijama u Siriji

"Italija neće učestvovati u vojnim akcijama u Siriji. Na osnovu sadašnjih međunarodnih i bilateralnih dogovora, Italija će nastaviti da pruža logističku podršku savezničkim snagama", rekao je premijer Italije Paolo Đentiloni saveznicima, stoji u saopštenju. Opširnije pogledajte OVDE.

18.00 - Matis: SAD nemaju dokaze o napadu u hemijskim oružjem u Siriji

Američki ministar odbrane Džim Matis tvrdi da američka vojska nema dokaza da su hlor ili sarin korišćeni u navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi.

On je u svom izlaganju u Kongresu istakao da je jedini dokaz Pentagona da se takav incident desio tvrdnje na društvenim mrežama i u medijima.

17.46 - Švedska traži od UN: U Siriju poslati tim za razoružanje

Švedska je danas predložila rezoluciju Saveta bezbednosti UN u vezi Sirije.

Tim dokumentom se od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša traži da u Siriju pošalje tim za razoružanje na visokom nivou koji bi rešio "sva otvorena pitanja o upotrebi hemijskog oružja jednom za svagda".

17.10 - Putin i Erdogan telefonom o pogoršanju situacije u Siriji

Kremlj je saopštio da su Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan danas telefonom razgovarali o situaciji u Siriji i istakli važnost obezbeđivanja neophodnih uslova za rad inspektorima Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u toj zemlji.

"Izrazili su zabrinutost zbog trenutnog pogoršanja situacije u i oko Sirije zbog optužbi o korišćenju hemijskog oružja u gradu Duma", navela je pres služba Kremlja.

foto: EPA / Tumay Berkin

15.55 - Zaharova: Pretnje silom protiv Sirije - kršenje Povelje UN

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da pretnje upotrebom sile protiv Sirije predstavljaju grubo kršenje Povelje UN.

"Pretnja upotrebom sile protiv jedne države članice UN je, samo po sebi, grubo kršenje Povelje svetske organizacije. To je ista ona organizacija u kojoj je ambasadorka SAD toliko aktivna, čime potvrđuje njen legitimitet", rekla je Zaharova. Opširnije pročitajte OVDE.

15.26 - Jens Stoltenberg: Odgovorni za napad otrovnim gasom u Siriji moraju da odgovaraju

Generalni sketretar NATO izjavio je danas da oni koji su odgovorni za napad otrovnim gasom u Siriji moraju da snosne odgovornost.

"Pozivamo sirijski režm i one koji ih podržavaju da dozvole potpun i nesmetan pristup međunarodnoj lekarskoj pomoći i međunarodnim posmatračima", rekao je Stoltenberg.

15.20 - U slučaju početka sukoba, vodeće svetske sile svrstale bi se u dva bloka.

Međutim, zemlje poput Turske, koja je druga najbrojnija članica NATO, sve jaču saradnju ima sa Rusijom,a li i Iranom. Koji su sve mogući ratni savezi na pomolu, opširnije pogledajte OVDE.

15.10 - Voditelj ruske državne televizije: Neki Amerikaci se već spremaju za rat sa Rusijom

Spiker je rekao da u Rusiji nema toliko panike, te da je više ima "preko okeana", aludirajući na to da su Amerikanci prestrašeni potencijalnim ratom sa Rusijom. Snimak pogledajte OVDE.

14.30 - Erdogan odlučno: Turska nema nameru da prekida saradnju s Rusijom, SAD ili Iranom zbog Sirije

"Ankara želi da "ostavi po strani teatralni nastup u Siriji i Iraku", rekao je Erdogan. Opširnije o tome OVDE.

14.25 - Pregovori?

Rusija je u kontaktu sa komandom vojske SAD i sa NATO i vodi direktan dijalog o situaciji u Siriji, izjavio je penzionisani ruski general Vladimir Šamanov, predsednik komiteta za odbranu ruske Dume. Više o tome OVDE.

14.05 - Tajno rusko oružje

U slučaju eskalacije krize u Siriji, Rusija ima više tajnih oružja koji bi mogli da joj pomognu da rat reši u svoju korist. Jedno od njih je i anti-balistički i anti-satelitski sistem Nudol. O tome više OVDE.

U SIRIJI VRI! Evo koliko vojnika imaju Rusi i Amerikaci i kako su raspoređene trupe!

14.00 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o načinima za okončanje "hemijskog masakra" u Siriji.

13.55 - Građanski rat u Siriji traje od 2011, a sada u njemu učestvuje toliko aktera, domaćih i stranih, da se teško može razumeti ko je na čijoj strani. Opširnije o tome pročitajte OVDE.

13.50 - Nemačka kancelarka Angela Merkel je saopštila da ta zemlja neće učestvovati u napadima na Siriju ukoliko do toga dođe. Opširnije o tome OVDE.

13.38 - Tenzije u Siriji zadaju velike glavobolje avio-kompanijama, koje su prinuđene da izbegavaju vazušni prostor te zemlje. Pogledajte kako to izgleda OVDE.

13.30 - Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da ima dokaze da iza navodne upotrebe hemijskog oružja u Siriji stoji vlada iz Damaska. Opširnije o tome OVDE.

13.05 -Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja nema nameru da prekida saradnju s Rusijom, SAD ili Iranom zbog napetosti oko Sirije.

"Niko nema pravo da u Sredozemlju i u Siriji raspiruje požar vojnog i političkog sukoba. Turska nema nameru da napusti zajednički rad s našim saveznicima SAD, strateške odnose s Rusijom ili saradnju s Iranom", prenela je danas Erdoganove reči televizija NTV.

Prema Erdoganu, Ankara želi da "ostavi po strani teatralni nastup u Siriji i Iraku".

12.55 - Članovi britanske vlade raspravljaće danas o tome da li će se Velika Britanija pridružiti SAD i Francuskoj u eventualnom vojnom napadu u Siriji, koji bi mogao da zapadne sile i Rusiju dovede u direktnu konfrontaciju.

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je ministre da prekinu uskršnji odmor kako bi na vanrednom sastanku kabineta razmotrili kako London da odgovori na intervenciju sirijske vlade u Dumi, koju je Mejova nazvala „varvarskim napadom otrovnim gasom“.

12.45 - U svetlu povećanih napetosti i sukoba u Siriji, obe strane objavljuju informacije o svom naoružanju, a posebno se ističe broj brodova koji se nalaze blizu Sirije. Pogledajte OVDE koliko ratnih brodova imaju Rusi, a koliko Amerikanci.

12.30 - ASAD: Zapad se služi lažima

Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je da će svaka akcija koju zapadne zemlje preduzmu protiv Damaska dovesti do destabilizacije regiona. On je izjavio da su pretnje Zapada napadom na njegovu zemlju posle navodnog hemijskog napada, zasnovane na "lažima". Više o tome OVDE.

12.23 - Američki predsednik Donald Tramp oglasio se na Tviteru porukom da nikada nije precizirao kada će se dogoditi napad na Siriju. Opširnije o tome pročitajte OVDE.

12.20 - Posebna komunikacijska linija za Siriju između ruskih i američkih vojnih zvaničnika je aktivna, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ta linija postoji i u aktivnom je stanju", rekao je Peskov novinarima

Peskov nije želeo da precizira da li je ta linija komunikacije upotrebljena sada u vezi eventualnih američkih napada na Siriju.

12.18 - Sirijski predsednik Bašar al Asad rekao je da će svaka zapadna intervencija doprineti povećanju nestabilnosti u regionu, prenosi sirijska državna televizija. Više o tome OVDE.

12.10 - Kako pojedini mediji izveštavaju, kineski borbeni brodovi, koji se nalaze u Sredozemnom moru, dobili su naređenje da se u slučaju ratne eskalacije u ovom delu sveta podrede komandi ruske Ratne mornarice. Više o tome OVDE.

11.50 - Pripadnici sirijske vojske zarobili su određen broj britanskih vojnika tokom vojne operacije u području sirijske istočne Gute, prenosi agencija El Majadin. Više o tome OVDE.

11.35 - Tramp i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarali su u sredu o krizi u Siriji i dogovorili se da će zbog situacije ostati u bliskom kontaktu, objavila je Bela kuća.

"Predsednik Donald Tramp danas je s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom iz Turske razgovarao o aktuelnoj krizi u Siriji. Dvojica čelnika složila su se da će zbog situacije ostati u bliskom kontaktu", objavila je Bela kuća bez dodatnih detalja.

11.25 - Ruska protivvazdušna odbrana izgleda neverovatno uz sve sofisticiranije sposobnosti Moskve u zaštiti vazdušnog prostora. Ali, ruski sistemi bi imali problema u okršaju sa stelt avionima pete generacije, poput "F-22 raptora", ili "F-35". O tome ko bi pobedio u tom sukobu, pročitajte OVDE:

11.00 - Independent je u pripremama za rat otišao najdalje pa je sastavio popis deset zemalja u kojima bi trebalo da se nađete ako izbije rat. O tome više pročitajte OVDE.

10.40 - Ruske vojne snage raspoređene su danas u sirijskom gradu Duma, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Oni su garanti reda i zakona u gradu", navelo je ministarstvo.

Agencija Tas s prenela je da je sirijska vojska sada preuzela potpunu kontrolu u Dumi, poslednjem uporištu pobunjenika.

10.17 - SAD će izvesti vazdušne napade protiv Sirije, ali za razliku od prošle godine kada su napale Siriju posle upotrebe hemijskog oružja - to neće biti samo simbolično, ocenio je stručnjak za SAD iz Nemačkog društva za spoljnu politiku Jozef Braml.

"Tada je (predsednik SAD Donald) Tramp hteo da pokaže da nije ruska marioneta. Istovremeno nije hteo da se previše istrčava i zato je prethodno obavestio Rusiju. A oni su upozorili Siriju. Ovaj put neće biti takvih prethodnih informacija", rekao je Braml za Dojče vele, na pitanje kakve će biti reakcije SAD posle navodnog napada nervnim gasom u Dumi, u Siriji.

10.00 - Bliskoistočna kompanija Kuvajt ervejz saopštila je danas da je obustavila sve letove u Bejrut, posle upozorenja u vezi sa letovima u blizini libanskog vazdušnog prostora.

09.50 - Tramp je u utorak otkazao službeni put u Južnu Ameriku da bi mogao da se posveti Siriji.

To bi moglo da znači da se američki odgovor neće svesti na jednokratni udar i da se sprema veća vojna operacija, javlja dopisnica BBC iz Vašingtona Barbara Plet Ašer.

09.45 - Posle najave Rusije da će oboriti svaki američki projektil koji se uputi ka Siriji i objave predsednika SAD Donalda Trampa da se "Rusi pripreme za udar američkih raketa", Sirija je saopštila da se fabrike laži koriste kao izgovori za napad na ovu zemlju, a na internetu se pojavio snimak sirijskog PVO u akciji.

Reč je o sistemu S-125, ruske proizvodnje, koji se koristi za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru koji lete na vrlo malim, malim i srednjim visinama

09.23 - Sudeći po satelitskim snimcima koje je objavila kompanija ISI, brodovi ruske flote su izašli iz sirijske baze Tartus.

Kompanija je objavila fotografije na kojima se na jednom od dokova nalaze brodovi. Na drugom snimku brodova — nema. Navedeno je da su ruske snage isplovile u more zbog pretnje od mogućih udara.

Na jednom snimku se vidi sedam brodova ukotvljenih u luci, dva protivdesantna broda „Gračonok“ i dve dizel-podmornice. Na drugoj fotografiji, datiranoj 11. aprila, vidi se kako većina brodova već nije na starom mestu, a da je u luci ostala samo jedna podmornica.

Ministarstvo odbrane Rusije zasad nema komentar na ove informacije.

09.05 - Ako Tramp naredi napad na Siriju, on će verovatno biti snažnan i sveobuhvatan.

Kako piše britanski Gardijan, Tramp će hteti da se nametne kao snažan lider. Takođe, američkoj vojnoj akciji verovatno bi se pridružila i Francuska, čiji predsednik je već najavio vojni udar ako se korišćenje hemijskog oružja dokaže, a možda i Velika Britanija.

Mete bi mogle da budu sirijske vazuhoplovne baze, a možda i čitavi aerodromi.

08.45 - Britanski avioni na Kipru nalaze se u punoj borbenoj gotovosti za izvođenje udara po Siriji, piše list Tajms, pozivajući se na neimenovani izvor.

"Naši avioni se nalaze na pisti u Ankrotiri (britanska vojna baza na Kipru)", navodi list reči jednog od neimenovanih izvora u Vladi.

"Mi smo spremni", dodao je on.

08.33 - Dva američka razarača naoružana krstarećim raketama "Tomahavk" nalaze se u poziciji i spremne za akciju, ukoliko predsednik SAD Donald Tramp naredi vojni udar na Siriju, piše CNN. Uz njih se nalaze i podmornice.

08.15 - Britanska premijerka Tereza Mej naložila je da se britanske podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku

07.52 - Kako navodi Bi-Bi-Si, Francuska, Velika Britanije i SAD "složile su se da rade zajedno i veruje se da se pripremaju za vojni udar kao odgovor na navodni hemijski napad tokom vikenda".

07.30 - Bivši američki predsednik Džimi Karter (93) upozorio je aktuelnog predsednika Donalda Trampa da bi trebalo da izbegava vojne akcije u Siriji ili na drugim svetskim žarištima, kao i da izbegava nuklearni napad po svaku cenu.

"Molim se da će očuvati našu državu u miru i da neće preterivati ili pogoršavati izazove koji dolaze sa Severnom Korejom, Rusijom ili Sirijom. Nadam se da shvata vrlo duboko, kao što sam ja i drugi predsednici, da bi svaka nuklearna razmena mogla značiti katastrofu za sva ljudska bića", rekao je Karter.

07.15 -Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da konačna odluka o vojnim udarima nije doneta.

Ali je navela da SAD smatraju Rusiju i Siriju odgovornim za taj incident.

Savet za nacionalnu bezbednost SAD sastaće se u četvrtak, dok premijerka Velike Britanije Tereza Mej poziva na sastanak vlade.

"Nismo odredili nikakve konkretne akcije koje planiramo da preduzmemo", dodala je ona.

"Predsednik ima na raspolaganju više opcija i sve te opcije ostaju na stolu," rekla je Sanders.

Sara Sanders saopštila je da se tim za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa sastao danas po podne po lokalnom vremenu kako bi diskutovao o odgovoru SAD na "očiglendu upotrebu hemijskog oružja od strane sirijske vlade protiv sopstvenog naroda",. Sanders je rekla i da potpredsednik Majk Pens predsedava tom sastanku.

Ona je istakla da još nije doneta odluka o tome da li će američke snage napasti Siriju, iako je predsednik jutros na Tviteru zapretio ispaljivanjem "lepih, novih i pametnih raketa".

Posle najave Rusije da će oboriti svaki američki projektil koji se uputi ka Siriji, predsednik SAD, Donald Tramp, oglasio se na Tviteru i Moskvi poslao poruku u kojoj naglašava da će tih projektila itekako biti.

U međuvremenu, portparol Kremlja saopštio je da su tvrdnje o napadu hemijskim oružjem izmišljene.

Kurir.rs/ CNN/ Agencije

Foto: EPA, AP i Profimedia

KURIR TV VESTI: Rusi i Amerikanci pokazuju mišiće. Da li je rat neizbežan?

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Rusi i Amerikanci pokazuju mišiće. Da li je rat neizbežan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track