(VIDEO UŽIVO) HAOS U GAZI: Ubijen Palestinac (28), 528 povređeno u sukobu sa izraelskom vojskom
Foto: Printscreen

SUKOB SA IZRAELOM

(VIDEO UŽIVO) HAOS U GAZI: Ubijen Palestinac (28), 528 povređeno u sukobu sa izraelskom vojskom

Planeta -

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je jedan Palestinac ubijen u izraelskoj vatri u masovnim protestima duž granice pojasa Gaze i Izraela.

Smrću tog 28-godišnjaka broj ubijenih palestinskih demonstranata od kraja marta povećao se na 28.

Ministarstvo je ranije navelo da je najmanje 528 Palestinaca povredjeno tokom masovnih protesta duž granice pojasa Gaze i Izraela, od kojih je 122 ranjeno bojevom municijom. Rečeno je da je 406 demonstranata zadobilo druge vrste povreda - neki su pogodjeni gumenim mecima, a nekima je ukazana pomoć zbog udisanja suzavca.

Izraelski potpukovnik Jonatan Konrikus izjavio je za AP da vojska pokušava da smanji palestinske žrtve ali da se propisi u otvaranju vatre nisu izmenili.

Na današnjem protestu, trećem masovnom od 30. marta, okupile su se hiljade Palestinaca. Nekoliko stotina metara od granice podignuto je pet velikih šatora.

Ministarstvo zdravlja je u Gazi navelo je da je 122 demonstranata ranila izraelska vojska iz oružja, dok je 406 demonstranata zadobilo povrede druge vrste, prenosi AP.

foto: Printscreen Youtube

Kako se navodi, 203 osobe su zbrinute u bolnicama, dok se ostalima pomoć ukazuje na licu mesta.Kako navodi Rojters, Palestinci su tokom "Velikog marša povratka" bacali kamenje i palili gume u blizini granične ograde.

Portparol izraelske vojske rekao je da su izraelski vojnici "odgovorili sredstvima za razbijanje nereda, dok su pucali u skladu s pravilima angažovanja" Više hiljada Palestinaca okupilo se danas u kampovima pod šatorima duž granice pojasa Gaze sa Izraelom na trećem protestu, koji je deo niza planiranih masovnih protesta do sredine maja.

Među povređenima je i jedan volonter Crvenog polumeseca.

Ranije je javljeno da se Palestinci okupljaju u kampovima pod šatorima duž granice pojasa Gaze sa Izraelom na trećem protestu, koji je deo niza planiranih masovnih protesta do sredine maja.

Učesnici marševa protestuju protiv izraelske blokade koja traje više od deset godina i traže "pravo na povratak" palestinskih izbeglica na sadašnju teritoriju Izraela.

Marševe organizuje palestinska organizacija Hamas, koju EU, SAD i Izrael smatraju teroristima.

U protekle dve nedelje, Izraelci su ubili 34 Palestinaca, od kojih 27 tokom protesta.

Izrael, koji je godinama isključivao pravo Palestincima na povratak, u strahu od gubitka svoje jevrejske većine, iza električne ograde na granici, jedne od najbezbednijih ograda u svetu, postavio je tada snajperiste naoružane municijom, kada su protesti najavljeni.

Izrael optužuje Hamas da koristi proteste kao pokriće za napade.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track