(VIDEO) OD DRUGARICE POSTALA PRVA DAMA: Evo kako je oko Kimove žene počeo da se stvara kult ličnosti
Foto: Profimedia

OBAVIJENA VELOM MISTERIJE

(VIDEO) OD DRUGARICE POSTALA PRVA DAMA: Evo kako je oko Kimove žene počeo da se stvara kult ličnosti

Planeta -

Ri Sol-ju, žena severnokorejskog lidera Kim Džong-una, uvek privlači veliku pažnju svetskih medija, poogotovo jer se o njenom životu i ne zna baš mnogo.

Međutim, kako je njen status unapređen sa "drugarice" na "poštovanu prvu damu", strani mediji smatraju da je to možda pokušaj stvaranja kulta ličnosti oko nje.

Državna severnokorejska novinska agencija (KCNA) izvestila je da je Ri prisustvovala baletskoj predstavi gostujuće trupe Nacionalnog baleta Kine u subotu.

foto: Reuters

Bračni par Kim je bio na koncertu benda Moranbong povodom 70. godišnjice osnivanja vladajuće Radničke partije.

U izveštaju je Ri označena kao "poštovana prva dama", ili "cenjena", uz korišćenje posebnog glagola na kraju titule koji dodatno pojačava odavanje počasti.

Piter Vord sa portala "Severnokorejske vesti" rekao je da je unapređenje termina obično rezervisano za severnokorejske vrhunske vođe.

foto: Reuters

Iako je KCNA u izveštaju pomenula druge visoke članove režima koji su bili na baletskoj predstavi – uključujući vojnog zvaničnika Čoija Rjong-hea, šefa obaveštajne službe Kima Jong-čola i Kimovu sestru i šeficu propagandw Kim Jo-džong – njima je data titula "drugova", što označava niži status od Ri.

Obeležavanje Ri kao "prve dame" možda je pokušaj da se Severna Koreja predstavi kao normalna država koja ima tradicionalni "prvi par".

Tokom sastanka Kima i južnokorejskog izaslanika u martu, Asahi Šimbun je izvestio da je Ri govorila o Kimu kao o "njenom mužu", što su označili veliki prelaz u jeziku, sa namerom da se normalizuje odnos između lidera i njegove žene.

foto: Profimedia

Veoma malo je poznato o Ri, koja je zvanično predstavljena kao Kimova supruga u državnim medijima 2012. godine. U prošlosti je svega nekoliko puta izlazila u javnost, a tokom iznenadne posete Kini sa mužem pohvaljen je njen stil oblačenja.

Južnokorejski obaveštajci veruju da ima 28 godina i da je majka troje dece, međutim severnokorejska vlada drži te informacije u tajnosti.

Baletska predstava na kojoj je Ri bila slavila je severnokorejski Dan sunca kojim se obeležava, kako se veruje, rođendan osnivača režima Kim Il-sunga.

foto: AP

Proslava rođendana osnivača dinastije prošla je bez uobičajene demonstracije sile i prikaza oružja.

Festival pod nazivom "Dan Sunca" održan je 15. aprila, a do prošle godine uobičajeno je bilo videti najnovije balističke rakete koje su izazivale međunarodnu tenziju.

Ovogodišnji festival prošao je u duhu pomirenja koji sevenokorejski lider Kim Džong-un želi da pošalje uoči sastanka sa liderima Južne Koreje i SAD.

Kurir.rs/Biznis insajder Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track