JUŽNOKOREJSKI PREDSEDNIK TVRDI: Severna Koreja spremna za denuklearizaciju i ne postavlja nikakve uslove!
Foto: Fonet/AP

ne traže povlačenje američke vojske

JUŽNOKOREJSKI PREDSEDNIK TVRDI: Severna Koreja spremna za denuklearizaciju i ne postavlja nikakve uslove!

Planeta -

Severna Koreja je spremna da ispuni svoju obavezu dovršetka denuklearizacije Korejskog poluostrva i ne postavlja nikakve uslove, izjavio je danas južnokorejski predsednik Mun Džae-in.

"Ne mislim da denuklearizacija ima drugačija značenja za Južnu i Severnu Koreju. Severna Koreja pokazuje volju da završi denuklearizaciju. Oni nisu postavili nikakve uslove koje SAD ne mogu da prihvate, kao što je povlačenje američkih snaga iz Južne Koreje", rekao je Mun tokom ručka sa rukovodiocima korejskih medijskih kuća.

Mun je rekao da postizanje sveobuhvatnih sporazuma o denuklearizaciji, uspostavljanjem mirovnog režima i normalizacije odnosa između dve Koreje i Severne Koreje i SAD, ne bi trebalo da bude teško.

"Sve o čemu oni govore predstavlja završetak neprijateljskih politika prema Severnoj Koreji praćen garancijom bezbednosti", rekao je Mun.

Severna Koreja i Južna Koreja tehnički su još uvek u ratu zato što je sukob koji je trajao od 1950. do 1953. godine završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Mun je rekao da je video mogućnost uspostavljanja mirovnog sporazuma ili makar međunarodne pomoći za ekonomiju Severne Koreje, ukoliko se ona denuklearizuje.

Ali, on je takođe rekao da je međukorejski samit "imao mnoga ograničenja" u kojem dve Koreje ne mogu da napreduju odvojeno od samita između SAD i Severne Koreje i da ne mogu da postignu sporazum koji se odnosi na međunarodne sankcije.

Direktor američke CIA Majk Pompeo posetio je Severnu Koreju prošle nedelje i sastao se sa njenim liderom Kim Džong-unom sa kojim je, prema rečima predsednika SAD Donalda Trampa, ostvario "dobar odnos".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja