INSPEKTORI OPCW PRIKUPILI DOKAZE IZ DUME: Istražuju da e li je u Siriji korišćeno hemijsko oružje!
Foto: Youtube/Printscreen

provera u laboratoriji

INSPEKTORI OPCW PRIKUPILI DOKAZE IZ DUME: Istražuju da e li je u Siriji korišćeno hemijsko oružje!

Planeta -

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je da je tim inspektora danas obišao Dumu u Siriji zbog prikupljanja uzoraka za istragu o napadu hemijskim oružjem koje se navodno dogodilo pre dve nedelje u tom mestu.

U saopštenju te organizacije navedeno je da je tim "danas obišao jednu od lokacija u Dumi" kako bi prikupio uzorke za istragu.

"OPCW će proceniti situaciju i razmotriti naredne korake uključujući još jednu moguću posetu Dumi", dodaje se u saopštenju.

Dolazak tima OPCW bio je odložen na nekoliko dana jer inspektori nisu mogli da dođu do Dume. Prikupljeni uzorci biće analizirani u laboratorijama OPCW i tim te organizacije sačiniće nacrt izveštaja zasnovan na nalazima, kao i "drugim infromacijama i materijalima koje je prikupio tim", navedeno je u saopštenju.

Misija OPCW treba da utvrdi da li je hemijsko oružje upotrebljeno, ali nije u obavezi da utvrdi krivca za napad.

SAD, Velika Britanija i Francuska sprovele su vazdušne napade na Siriju 14. aprila, posle optužbe da su snage sirijskog predsednika Bašara el Asada koristile hemijsko oružje za napad 7. aprila u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Sirija i Rusija su demantovale da je korišćeno hemijsko oružje u napadu u Dumi gde je stradalo više od 40 osoba.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track