(VIDEO) OVO NIJE BILO NI U VREME HLADNOG RATA: Amerika diže vizni zid i za ruske umetnike!
Foto: Printscreen Youtube

SRAMOTNO

(VIDEO) OVO NIJE BILO NI U VREME HLADNOG RATA: Amerika diže vizni zid i za ruske umetnike!

Planeta -

Rusija je saopštila u subotu da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da izgrade "vizni zid" prema Rusima jer su balerini i baletanu Boljšog teatra odbili da izdaju vizu za nastup u Njujorku.

Ministarstvo inostranih poslova izrazilo je žaljenje zbog američke odluke da uskrati vizu ruskoj primabalerini Olgi Smirnovoj i solo plesaču Jakopu Tisiiju, koji su trebali nastupe na gala događaju u Linkoln centru.

"Ovo se nije dešavalo čak ni u vreme Hladnog rata", navodi ministarstvo u saopštenju.

"Danas, međutim, uticajne snage u SAD, preokupirane pokušajima da izvrše što veći pritisak na Rusiju, ne prezaju ni od čega. Oni pokušavaju da ograde Amerikance od Rusa viznim zidom, kao što smo viđali i ranije, čineći putovanja naših građana u SAD praktično nemogućim", saopštilo je ministarstvo.

Moskovski Boljšoj teatar saopštio je da to ne može da komentariše jer nije organizirao turneju i nema informacije o aplikaciji za vizu.

"Pošto radna viza takođe nije izdata na vreme za Jakopa Tisija, talijanskog državljana, mi bismo to radije tumačili kao nepravilnosti u proceduralnim formalnostima, a ne kao događaj povezan sa trenutnim političkim napetostima", navodi kancelarija za odnose sa medijima Boljšog teatra u saopštenju.

Američka ambasada u Moskvi nije odgovorila na zahtev za komentar.

U petak je Kremlj saopštio da SAD namerno otežavaju članovima posade nacionalnog avioprevoznika "Aeroflot" da dobiju američke vize, nakon što je rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo da ne odbacuje mogućnost da se obustave letovi između dve zemlje zbog novonastale situacije.

Kurir.rs/Rojters

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track