DALAJ-LAMA ŠOKIRAO IZJAVOM: Sve dok nam priznaju našu istoriju i kulturu Tibet može da ostane deo Kine
Foto: EPA

obrt

DALAJ-LAMA ŠOKIRAO IZJAVOM: Sve dok nam priznaju našu istoriju i kulturu Tibet može da ostane deo Kine

Planeta -

Tibetanski duhovni vođa dalaj-lama odstupio je od svog političkog načela rekavši da Tibet može da ostane deo Kine ako zvanični Peking pristane na kulturnu autonomiju.

Tibetanski duhovni vođa dalaj-lama izjavio je da je u ekonomskom interesu Tibeta da ostane deo Kine.

"Istorijski i kulturno, Tibet je bio nezavisan. Kina je preuzela kontrolu nad Tibetom u onome što oni nazivaju mirno oslobođenje. Sve dok Ustav Kine prepoznaje našu kulturu i posebnu istoriju Tibetanskog autonomnog regiona, možemo da ostane deo Kine", rekao je dalaj-lama tokom predavanja u indijskoj prestonici Nju Delhiju.

"Činjenica je da to dalaj-lama govori već duže vreme, ali sada je to jasnije i preciznije rekao. Indijski premijer Modi će ovog meseca posetiti Kinu a ova izjava dalaj-lama će mu pomoći tokom posete. Nedavno je Indija ublažila svoj agresivni stav prema Kini u nameri da poboljšaju odnose", izjavila je za Sputnjik Srikanta Kondapali, indijski ekspert za Kinu.

Tokom predavanja nazvanog "Uloga etike i kulture u promociji globalnog mira i harmonije", dalaj-lama se založio za uključivanje drevnih tradicija u moderni obrazovni sistem.

"Rasprava o tome kako uključiti drevne tradicije u obrazovni sistem je počela. Indija ima sposobnost da kombinuje moderno obrazovanje sa drevnim tradicijama da bi se rešili svetski problemi. To će pomoći Indiji da se bori protiv terorizma i globalnog zagrevanja", rekao je dalaj-lama.

Peking je više puta izrazio rezervu prema prema Nju Delhiju zbog davanja azila dalaj-lama. Poseta tibetanskog gurua Arunčal Pradešu, teritoriji oko koje se spore Indija i Kina, izazvala je sporenja dve susedne zemlje, ali je Indija ostala na stanovištu da dalaj-lama kao duhovni lider ima pravo da putuje u bilo koji deo Indije.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track