EVO ŠTA SE KRIJE IZA ISTORIJSKOG SUSRETA: Svi su primetili koliko je promenio politiku, ali Kim je svestan da postoji samo jedan način da obezbedi SIGURNU VLAST!
Foto: AP

SAMIT DVE KOREJE

EVO ŠTA SE KRIJE IZA ISTORIJSKOG SUSRETA: Svi su primetili koliko je promenio politiku, ali Kim je svestan da postoji samo jedan način da obezbedi SIGURNU VLAST!

Planeta -

Susret lidera dve Koreje, Kim Džong-una i Mun Džae-ina privukao je pažnju celog sveta.

To je bio savršen primer azijske koreografije, obraćanja pažnje i na najsitnije detalje, a propraćeno je sa dosta pompe koju više vole na Severu (ali tamo su do večeri bili obavešteni samo da je njihov lider otišao na sastanak i da se kasnije vraća). Ipak, sastanak je bio plodonosan.

Završna izjava zaista otvara put sklapanju mira između dve zemlje koje su se snažno razišle 1970-ih godina kad je Južna Koreja prigrlila demokratiju i tržišnu ekonomiju i danas je članica G20, grupe najrazvijenijih zemalja sveta. Za to vreme, Severna Koreja je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu.

foto: AP

Kim je svestan tog jaza i zna da je on neodrživ. U jednom trenutku će i najpokorniji podanici dići glavu i reći dosta. Jer, ne mogu se svi ljudi zavaravati sve vreme. Da bi opstao na vlasti i nastavio dinastiju mora da otvori zemlju ekonomski jer će tako postati vođa napretka. U takvim okolnostima može da izgradi sistem koji će mu osigurati vlast još dosta dugo.

Sa druge strane, Mun zna da bi pad severnokorejskog režima bio ozbiljna pretnja njegovoj zemlji, a možda bi došlo i do oružanog sukoba. Vojna intervencija bi sve dodatno pogoršala i stvorila regionalnu krizu.

foto: Reuters

Zato je važno što pre pružiti ruku pomoći Severu i malo-pomalo ga privlačiti na svoju stranu iz kineskog čeličnog zagrljaja, prenosi Jutarnji. Prebrza ili nasilna unifikacija imala bi ozbiljno negativne posledice po Jug. Postupno otvaranje severa prema jugu stvorilo bi okolnosti u kojima bi se procesom ujedinjavanja moglo upravljati i umanjiti negativne posledice.

Ipak, mnogi analitičari smatraju da denuklearizacija nije dovoljno naglašena i razrađena. Kim je najavio da prekida nuklearna testiranja, a izrečene su i ove reči:“Korejsko poluostrvo bez nuklearnog oružja”. Ipak, Kim će se svog arsenala rešiti tek kad ostvari svoje navedene želje: prosperitet u zemlji koji će ga održati na vlasti. A do tada će proći još dosta vremena.

U svakom slučaju, samit je bio spektakularan, živopisan, simboličan i uspešan. Pravo je pitanje kako će ići sprovođenje dogovorenog i kako će reagovati oni koji nisu uključeni u celu priču, pre svega Japan i Rusija. Ali, ako Kim i Mun budu odlučni, ništa ne može sprečiti mir na Korejskom poluostrvu. Osim njih dvojice.

Kurir.rs/Jutarnji.hr (Željko Trkanjec) Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja