PENJU SE NA TRON: Evo koja zemlja prestiže Saudijce u izvozu nafte! NEZAPAMĆENA proizvodnja!
Foto: AP

NAJVEĆI IZVOZNIK

PENJU SE NA TRON: Evo koja zemlja prestiže Saudijce u izvozu nafte! NEZAPAMĆENA proizvodnja!

Planeta -

SAD će verovatno naredne godine prestići Saudijsku Arabiju i postati najveći svetski izvoznik nafte, prema procenama američke banke Sitigrup.

Imajući u vidu činjenicu da je američka proizvodnja nafte porasla na nezapamćene nivoe u trenutku kada Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) ograničava proizvodnju, SAD su na putu da postanu vodeći svetski izvoznik sirove nafte i naftnih proizvoda u 2019. godini, poručuju iz te banke, a prenosi agencija Blumberg.

Američki izvoz sirove nafte i naftnih proizvoda porastao je na rekordnih 8,3 miliona barela dnevno prošle nedelje, prema podacima američke vlade.

To je nešto u manje u odnosu na vodećeg izvoznika Saudijsku Arabiju, koja je u januaru izvozila 9,3 miliona barela dnevno, ali više od isporuka Rusije od 7,4 miliona barela dnevno.

Kontinuirani napori OPEK-a i njegovih partnera na ograničavanju proizvodnje i nastavku smanjenja globalnih zaliha doprineli su tome da cena američke "lake" nafte (WTI) proteklih dana skoči na najviši nivo od 2014. godine.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track