NA JUGU OBAZRIVO O SUSRETU LIDERA DVE KOREJE: To je korak unazad!
Foto: EPA

SKEPTIČNI

NA JUGU OBAZRIVO O SUSRETU LIDERA DVE KOREJE: To je korak unazad!

Planeta -

Samit dvojice lidera, Severne Koreje, Kim Džong-una i Južne Koreje Mun Džae-ina, južnokorejski mediji pozdravili su danas sa određenim oprezom, posebno ističući da nije bilo odlučnog i nedvosmislenog angažmana Severne Koreje u odustajanju od nuklearnog naoružanja.

Konzervativni dnevnik Čosun ocenio je da je susret Kima i Muna bio pozitivan u smislu da je popravio odnose između dve Koreje, ali da ostaje nedorečen zbog glavnog problema oko denuklearizacije.

"To je korak unazad u odnosu na ono što je odlučeno 2005. u sporazumu u kojem je Severna Koreja obećala da će odustati od nuklearnog oružja i postojećih nuklearnih programa i da će ugostiti inspektore za proveru. Osim toga, ako se sporazum o denuklearizaciji Severa i nađe na sledećem samitu izmedu SAD i Severne Koreje, trebaće vremena da se unište baze i nuklearno oružje kao i nuklearni materijali", piše taj list.

Kako bi bilo zagarantovano da se Sever neće povući kao što je činio poslednjih 25 godina, stalne sankcije i pritisak su nužni, ocenjuje Čosun.

Dnevnik Jongang istice da je situacija "sasvim drukčija" nego što je bila pre nekoliko meseci kad su Kim i americki predsednik Donald Tramp razmenjivali uvrede i pretnje.

"Ali jasno se pokazalo da predstoji dug put pre denuklearizacije", navodi taj list i dodaje da nikada nije javno rečeno koja je Kimova koncepcija o denuklearizaciji niti kada će se denuklearizacija sprovesti".

Korea Herald ima pozitivnije videnje o Deklaraciji iz Panmundžoma koju su potpisala oba čelnika.

Za taj dnevnik istorijski međukorejski susret je "odskocna daska ka samitu Vašington - Pjongjang" koji bi trebalo da se dogodi krajem maja ili početkom juna i u tom smislu je "uspešno odigrao svoju ulogu".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track