Najnovije vesti

DOKAZI IZNETI IZ ZEMLJE U DRAMATIČNOJ AKCIJI: Evo kako su agenti Mosada prokrijumčarili pola tone papira dok su im iranske vlasti bile za petama
Foto: Reuters / Amir Cohen

DOKUMENTA O NUKLAERNOM PROGRAMU

DOKAZI IZNETI IZ ZEMLJE U DRAMATIČNOJ AKCIJI: Evo kako su agenti Mosada prokrijumčarili pola tone papira dok su im iranske vlasti bile za petama

Planeta

Agenti izraelske obaveštajne agencije Mosad prokrijumčarili su stotine kilograma papira i digitalnih dokumenata o tajnom iranskom nuklearnom programu iz Irana, dok su im iranski agenti bili za petama.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je otkrio tu operaciju ponedeljak i predstavio dokumente u nameri da dokaže da je Iran lagao o svom programu atomskog oružja.

Operacija je zahtevala široku operativnu infrastrukturu.

Skladište u kome su bili dokumenti nalazi se u kvartu Šorabad u južnom Teheranu, u industrijskoj zoni.

Mosad je otkrio skladište u februaru 2016. godine i nadgledao ga od tada.

Iranske vlasti su navodno tajne arhive premeštale odande nekoliko puta kako bi prikrile gde se zapravo nalaze.

U januaru ove godine agenti Mosada su dobili preciznu informaciju koja ih je uputila na sefove u odredjenom kontejneru u skladištu.

Tim je tada provalio u skladište i dokumente prebacio na drugu lokaciju.

Odatle je počela složena operacija izvlačenja.

Hadašot navodi da su iranski zvaničnici shvatili šta se dešava pre nego što su dokumenti izneti iz zemlje, ali su agenti Mosada uspeli da ih prokrijumčare dok su im iranske vlasti bila za petama, tragajući za njima.

Njujork tajms navodi da je su agenti provalili u zgradu, uzeli dokumente i još iste noći ih prebacili u Izrael.

Izraelski ministar zadužen za obaveštajne službe Izrael Kac rekao je da takva operacija nema presedana u istoriji države.

"Kada je ideja o operaciji prvi put predstavljena, nisam verovao da je mogu ostvariti", izjavio je Kac dodavši: "Oni su uradili nešto bez presedana. Uzeli su pola tone autentičnih dokumenata odatle i doneli ih ovde".

Skladište je navodno držala obaveštajna organizacija iranske Revolucionarne garde.

Izraelski mediji javljaju da su iranske vlasti pokrenule talas hapšenja nakon Netanjahuovog ekspozea i da bi odgovorni mogli biti pogubljeni.

Hadašot takođe javlja da je za Izrael najvažnije da Međunarodna atomska energija pregleda te dokumente.

Odluku o objavljivanju sadržaja dokumenata doneli su Netanjahu i ministar odbrane Avigdor Liberman, sa šefom Mosad Josi Koenom, komandantom izraelske vojske Gadijem Ajzenektom i šefom vojne obaveštajne službe Tamirom Hajmanom.

Svi su se navodno složili da se to objavi "uz najveću moguću buku".

Kurir.rs/ Beta

Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...