TERORISTIČKA GRUPA ETA PRESTAJE DA POSTOJI: Baskijski separatisti raspustili sve strukture, zvanično se gase 5.maja
Foto: AP / GARA

saopštili pismom

TERORISTIČKA GRUPA ETA PRESTAJE DA POSTOJI: Baskijski separatisti raspustili sve strukture, zvanično se gase 5.maja

Planeta -

Baskijska separatistička organizacija ETA, koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Evropskoj uniji, a koja je oružanim putem i bombaškim napadima htela da stvori državu Baskiju, najavila je definitivno raspuštanje u pismu koje su u sredu objavili mediji.

"ETA je odlučila da završi svoj istorijski ciklus i prekine svoju funkciju. U skladu s tim, ETA je potpuno raspustila sve svoje strukture", navodi se u pismu sa datumom 16. april.

foto: Reuters / Vincent West

Pismo je bilo upućeno raznim baskijskim organizacijama, nakon čega su ga objavili mediji. Pre dve sedmice, baskijska javna televizija ETB najavila je konačno raspuštanje ETA koje bi moglo biti formalizovano 5.

maja.

ETA, na baskijskom jeziku Baskija i Sloboda, od 1959. je nastojala da uspostavi državu na severu Španije i jugozapadu Francuske.

Većinu svojih bombaških napada usmeravala je protiv Španije, a poslednjih godina je više njenih članova uhapšeno u Francuskoj u zajedničkim operacijama policija dve države.

foto: Reuters / Vincent West

Oružanu borbu prekinula je 2011. i oružje predala u aprilu 2017. ali se nije raspustila. Grupa je ranije saopštila da će se njeni članovi priključiti političkim nastojanjima za sticanje nezavisnosti pokrajine s oko 2,2 miliona stanovnika.

"Inicijativa novog političkog ciklusa počela je 2010. Ovo je nova prilika za konačan prekid konflikta i izgradnju budućnosti u kojoj će svi sudelovati. Godine sukoba ostavile su duboke rane i potrebno je pronaći odgovarajući lek", stoji u pismu.

Idući vikend bi u francuskom delu Baskije treba da bude organizovan program kojim će formalno prestati da postoji ETA.

Kurir.rs / Fonet

Foto: AP / Gara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track