(VIDEO) MISTERIJA KENEDIJEVOG UBISTVA: Tajanstveni čovek sa kišobranom decenijama je mučio istražitelje, a baš on bi mogao da razreši šta se krije iza atentata
Foto: Youtube/Printscreen

NEVEROVATAN DETALJ

(VIDEO) MISTERIJA KENEDIJEVOG UBISTVA: Tajanstveni čovek sa kišobranom decenijama je mučio istražitelje, a baš on bi mogao da razreši šta se krije iza atentata

Planeta -

Iako je dan kada je ubijen američki predsednik bio veoma vedar, jedan muškarac se šetao sa crnim kišobranom u ruci. Baš zbog toga je privukao veliku pažnju istražitelja.

Čovek sa kišobranom se može videti na nekoliko video snimaka i fotografija snimljenih na dan atentata.

Zanimljivo je to da je ovaj neverovatan detalj uočen tek nekoliko decenija posle atentata na predsednika Sjedinjenih Država!

U jednom od videa, čovek otvara kišobran i podiže visoko iznad glave kada se limuzina, u kojoj se Kenedi vozio, približila. U trenutku kada je limuzina usporila, okrenuo je kišobran u smeru kazaljke, a onda se čuo pucanj. Džon F. Kenedi je bio mrtav.

Dalje slike pokazuju da je posle pucnjave, čovek sa kišobranom sedeo na trotoaru pored znaka za Stimons frivej.

Potom je ustao i krenuo ka školskom skladištu knjiga, gde se nalazio ubica Li Harvi Osvald. Pravi identitet čoveka sa kišobranom nikada nije otkriven. Njegovi potezi su prikazani u filmovima koje se bave teorijana zavere, uključujući i film Olivera Stouna.

foto: Reuters

Teorije sugerišu da čovek koristi kišobran da signalizira atentatoru. Preciznije, on je mogao biti signalizacija Kenedijevom vozaču da uspori vozilo. Mnogi ljudi koji su bili svedoci atentata izjavili su da se Kenedijeva limuzina potpuno zaustavila nasred ulice pre nego što je ubijen.

Druga osoba od značaja je tamnoputi čovek koji stoji pored čoveka sa kišobranom. Tamnoputi muškarac je otpozdravio prema predsedniku nacističkim pozdravom a zatim je komunicirao preko voki-tokija.

Posle otkrivanja snimka čoveka sa kišobranom, Komitet Kongresa za istragu ubistva apelovao je na javnost da im dostavi svaku moguću informaciju o njemu. Međutim, tek godinama kasnije su saznali ko je on.

Čovek po imenu Lui Stiven Vit je 1978. godine rekao da je on čovek sa slike. Čak je čak tvrdio da i dalje poseduje taj kišobran. Prema Vitovim rečima, kišobran je i trebalo da bude svojevrstan signal, ali ne za ubistvo.

Vit je tvrdio da je on kupio kišobran i poneo ga samo da bi uznemirio Kenedija. Decenijama ranije, Džozef Kenedi, predsednikov otac, podržavao je britanskog premijera Nevila Čemberlena. Čemberlen je međutim pokušavao da se dodvori nemačkoj nacističkoj partiji i čak je išao u Hitlerovo odmaralište da bi pokušao da ublaži tenzije između Britanije i Nemačke.

Oni koji su se protivili Čemberlenu su uskoro počeli da mu se rugaju, koristeći njegov zaštitni znak - veliki crni kišobran.

foto: Youtube/Printscreen

Kada je izgrađen Berlinski zid, grupa dece je poslala crni kišobran sa rečju "Čemberlen" na njemu u Belu kuću.

Jedina Vitova namera je, kako je rekao, bila da maše crnim kišobranom u nadi da će ga Kenedi videti i shvatiti njegov simbolizam.

On je tvrdio da mu je prijatelj rekao da je poznato da crni kišobrani iritiraju Kenedija upravo zbog Čemberlena. Nijedna zvanična optužba nije izneta protiv Vita, ali on jeste svedočio o nekoj vrsti svoje umešanosti u ubistvo.

"Mislim da ako postoji kategorija u Ginisovoj knjizi rekorda za ljude koji su se našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i rade pogrešnu stvar, ja bih bio ubedljiv pobednik", rekao je on na saslušanju.

Ubistvo Džona Kenedija i decenijama kasnije važi za izvor brojnih teorija zavere, pa mnogi i sada smatraju da čovek sa kišobranom zna više nego što je rekao.

Kurir.rs/All that's interesting Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kenedi je živ ili su ga ubili iluminati! 10 senzacionalnih teorija zavere o atentatu na DŽFK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track