(VIDEO) RACIJE U NEMAČKIM IZBEGLIČKIM KAMPOVIMA: Deportacija migranata po ubrzanoj proceduri!
Foto: Printscreen Youtube

MINISTAR POLICIJE NEMILOSRDAN

(VIDEO) RACIJE U NEMAČKIM IZBEGLIČKIM KAMPOVIMA: Deportacija migranata po ubrzanoj proceduri!

Planeta -

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer obećao je danas da će učiniti sve što može da se obračuna s ilegalnom imigracijom, da ubrza procedure za dobijanje azila, a da tražioce koji budu odbijeni deportuje što je brže moguće.

Paralelno s objavljivanjem novog plana o migrantima, stotine nemačkih policajaca izvele su danas raciju na sklonište za izbeglice u mestu Elvangen na jugu zemlje, nekoliko dana pošto je grupa migranata sprečila vlasti da deportuju 23-godišnjeg državljanina Togoa.

"To što se desilo (u Elvangenu) bio je šamar građanima koji poštuju zakone", rekao je novinarima u Berlinu Zehofer, poznat po čvrstom stavu prema poštovanju reda i zakona.

On je dodao da se "pravo na gostoprimstvo ne može gaziti na takav način" i obećao da će vlasti "upotrebiti svu svoju snagu i odlučnost" da procesuiraju tražioce azila koji su u ponedeljak sprečavali deportaciju mladića.

U današnjoj policijskoj akciji povređeno je 12 osoba, uključujući jednog policajca, od kojih su četiri smeštene u bolnicu, dok je ostalima pomoć ukazana na licu mesta.

Zehofer, guverner Bavarije do pre šest nedelja kada je ušao u novu vladu kancelarke Angele Merkel, rekao je da želi da brzo primeni nove procedure za ograničenje ukupnog broja tražilaca azila u Nemačkoj. Obećao je i da će učiniti sve što može da ubrza deportaciju kriminalaca i ekstremista medju migrantima.

Prema novom planu, nemačka Vlada želi da smesti tražioce azila u nekoliko centralizovanih centara sa do 1.500 drugih migranata, najviše na dve godine. Oni neće biti razmeštani širom zemlje pre obrade njihovih zahteva za azil.

U tim centrima radiće sudije, a tražioci azila koji budu odbijeni odmah će odatle biti deportovani van Nemačke.

Zehofer, predsednik Hrišćansko-socijalne unije, rekao je i da želi da Vlada proglasi nekoliko zemalja za "sigurne zemlje porekla", uključujući Maroko, Tunis, Alžir i Gruziju, čime bi migrantima iz tih zemalja bile smanjene šanse za dobijanje azila.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track