KUVAJT PODRŽAO ABASA: Sprečili UN da osude njegove sporne izjave
Foto: Reuters

OPTUŽEN ZA ANTISEMITIZAM

KUVAJT PODRŽAO ABASA: Sprečili UN da osude njegove sporne izjave

Planeta -

Kuvajt je blokirao Savet bezbednosti UN da usvoji saopštenje koje su predložile SAD kojim se oštro kritikuje palestinski lider Mahmud Abas zbog antisemitskih izjava.

Te izjave Vašington je nazvao "klevetama i neosnovanim teorijama zavere".

Kuvajt je arapski predstavnik u Savetu bezbednosti, a dvoje neimenovanih diplomata su naveli da se ta zemlja protivila saopštenju uz obrazloženje da nije celovito.

Abas se u petak izvinio zbog svojih izjava koje su SAD, Izrael, UN, EU i drugi oštro osudili kao antisemitske.

On je uputio izvinjenje pošto je kritikovan zbog antisemitizma jer je nedavno u govoru sugerisao da je istorijski progon evropskih Jevreja bio izazvan njihovim ponašanjem.

Abas, koji je juče ponovo izabran za lidera Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), osudio je antisemitizam i rekao da je Holokaust "najgnusniji zločin u istoriji", navedeno je u saopštenju njegove kancelarije u Ramali posle četvorodnevnog zasedanja PLO.

"Ako je moja izjava uvredila ljude, pogotovo ljude jevrejske vere, ja im se izvinjavam. Želeo bi da sve uverim da mi to nije bila namera i da ponovim puno poštovanje judaizma, kao i drugih monoteističkih religija", rekao je Abas.

Američka ambasadorka u UN, Niki Hejli, oštro je kritikovala što Savet bezbednosti nije reagovao na Abasove izjave.

"Kada Savet bezbednosti ne može da postigne konsenzus o osudi takvih akcija, to samo dodatno podriva kredibilitet UN u razmatranju tako važnog pitanja", rekla je ona.

Predloženo saopštenje trebalo je da izrazi "odlučno i nedvosmisleno odbacivanje antisemitizma i poricanja Holokausta" i da pozove Abasa "da se uzdrži od antisemitskih komentara".

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track