PORODICE PLAČU I MOLE DA SU ŽIVI: Potraga za zatrpanim rudarima u Poljskoj otežana novim potresima!
Foto: EPA/ Andrzej Grygiel

200 spasioca u akciji

PORODICE PLAČU I MOLE DA SU ŽIVI: Potraga za zatrpanim rudarima u Poljskoj otežana novim potresima!

Planeta -

U nesreći koja se dogodila posle zemljotresa u rudniku uglja Zofjufka u Poljskoj poginuo je jedan rudar, dok se za četvoricom još traga, saopštio je danas direktor kompanije Danije Ozon.

Spasioci su odmah posle potresa koji je u subotu ujutru pogodio rudnik poljske kompanije Jastšembje u Šleziji, na jugozapadu Poljske, započeli potragu za sedmoricom rudara koji nisu sami uspeli da izađu iz jame.

Prvo su našli dvojicu rudara sa lakšim povredama, a noćas su primetili prignječeno telo jednog od nestalih, do koga su doprli zbog visoke koncentracije metana tek jutros.

foto: EPA/ Andrzej Grygiel

"Lekar je potvrdio da je preminuo. Reč je najverovatnije o 38-godišnjem rudaru sa 10 godina staža", kazao je danas Ozon.

Potraga za nestalim rudarima se nastavlja, a spasioci su tokom noći u rudnik ubacivali vazduh da se smanji koncentracija metana i olakša rad, ali sada akciju spasavanja otežavaju današnji sekundardni manji potresi.

foto: Reuters / Agencja Gazeta / Dominik Gajda

Od subote pre podne u rudniku se smenjuje 17 spasilačkih ekipa a u spasavanje je uključeno 200 ljudi. Potraga se odvija u jami na dubini od 900 metara, a spasioci pogušavaju da priđu nestalim rudarima sa dve strane.

Potres od 3,4 stepeni Rihtera, najjači u istoriji tog rudnika uzdrmao je Zofjufku u trenutku kada je 250 rudara bilo u jami, a u sektoru neposredne opasnosti 11 njih.

Pošto je jutros iz jame iznesen poginuli rudar, u jami bez kontakta sa spasiocima ostala su još četvorica, po procenama rudara sa velikim šansama da budu nađeni živi.

foto: EPA/ Andrzej Grygiel

Porodice zatrpanih rudara nalaze se ispred rudnika i mole se i nadaju najboljim vestima.

Na mesto je sinoć došao i poljski premijer Mateuš Moravjecki a sada dalje prati izveštaje kriznog štaba. U rudnik se danas uputio poljski predsednik Andžej Duda.

Rudnik Zofjufka spada u rudnike najugroženije metanom u Poljskoj, a u jednom takvom potresu 2005. godine poginula su trojica rudara.

Kurir.rs / Beta

Foto: EPA/ Andrzej Grygiel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track