BEZ OBZIRA NA TRAMPOVU ODLUKU: Francuska, Nemačka i Britanija ostaju u nuklearnom sporazumom sa Iranom!
Foto: EPA / Markus Heine

nema poništenja

BEZ OBZIRA NA TRAMPOVU ODLUKU: Francuska, Nemačka i Britanija ostaju u nuklearnom sporazumom sa Iranom!

Planeta -

Francuska, Velika Britanija i Nemačka držaće se nuklearnog sporazuma iz 2015. sa Iranom, bez obzira na to kakvu će odluku o tome doneti SAD krajem nedelje, zato što je to najbolji način da se izbegne širenje nuklearnog oružja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv le Drijan.

"Odlučni smo da sačuvamo ovaj sporazum jer on obezbeđuje neširenje nuklearnog oružja i pravi je način da se Iran spreči da nabavi nuklearno oružje", rekao je Le Drijan.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da Nemačka ne vidi nikakav razlog za poništenje nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ta zemlja učiniti sve moguće da ga održi.

foto: EPA / Markus Heine

"Nastavljamo da verujemo da ovaj sporazum svet čini bezbednijim i da bi bez njega svet bio manje bezbedan. Plašimo se da bi neuspeh rezultirao eskalacijom", rekao je Mas na zajedničko konferenciji sa francuskim kolegom.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je zapretio da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma tako što neće produžiti važenje ukinutih sankcija Iranu, što ističe 12. maja, osim ako evropske države potpisnice ne poprave, kako je rekao, "mane" tog sporazuma.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Markus Heine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja