(VIDEO) OVAKO JE IZBEGNUT LETEĆI TITANIK: Novi snimci pokazuju kako u poslednjem trenutku sprečena najveća avionska nesreća ikada!
Ilustracija, Foto: Profimedia

sreća

(VIDEO) OVAKO JE IZBEGNUT LETEĆI TITANIK: Novi snimci pokazuju kako u poslednjem trenutku sprečena najveća avionska nesreća ikada!

Planeta -

"Erbas A320" kompanije "Er Kanada" je prošle godine umalo greškom sleteo na pistu aerodroma San Francisku u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, a sada je objavljen i video na kojem se vidi koliko je malo nedostajalo da se dogodi ozbiljnija nesreća.

CNN piše da se avion gotovo sudario sa drugim avionima koji su u tom trenutku čekali na pisti a nesreća je izbegnuta tek nakon što je osoblje kontrolnog tornja od aviona tražilo da odustane od sletanja.

Video na kojem se ovaj incident može vidjeti objavio je Odbor za sigurnost nacionalnog saobraćaja (NTSB). Istraga ovog incidenta još uvek traje, a neki stručnjaci tvrde da bi ta nesreća sigurno bila jedna od najgorih u istoriji.

"Erbas A320" na letu broj 759 trebao je da sleti na sletnu stazu 28L, međutim on se greškom poravnao sa pistom C na kojoj su u tom trenutku bila četiri druga aviona koja su čekala dozvolu za poletanje.

Iz NTSB kažu da je avion "Er Kanade" preleteo preko "boinga 787" kompanija "Junajted Erlajnsa" dok se posada "Er Kanade" dodavanjem gasa pokušavala da vrati na sigurno. Avion "Er Kanade" se međutim nastavio da spušta pa je u jednom trenutku bio na samo 18 metara od zemlje. Radi ilustracije, rep "boinga 787" u svojoj najvišoj tački je na 17 metara visine.

Osećajući da nešto nije u redu, drugi avion koji se nalazio na toj pisti - "erbas A340" filipinskog avioprevoznika - upalio je svoja svetla za sletanje kako bi povećao svoju vidljivost.

Istraga je pokazala da je posada "Er Kanade" obavestila NTSB da je prilikom odabira sletne staze i usled neuobičajenog rada svetala na sletnim stazama nastupila konfuzija pa da je posada s kontrolnim tornjem pokušala da proveri gdje tačno trebaju da sleti. Posada "Er Kanade" je objasnila NTSB da im "nešto nije izgledalo dobro" i da su zbog toga odustali od sletanja.

Audio snimci aktivnosti u vazduhu i na samom aerodromu svedoče o tome da se posada Junajted Erlajnza u čuđenju pitala "gde ovaj tip ide", misleći na avion "Er Kanade".

Kapetan "Er Kanade" je imao 20.000 časova leta od čega 4.800 kao mkapetan "erbasa 320". Prvi oficir je imao 10.000 časova leta u vreme ovog incidenta, kažu u NTSB.

Kurir.rs/CNN

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track