NEMAČKOJ PRIVREDI PRETI KATASTROFA: Ako do 2030. država ne reši ovaj problem izgubiće 525 milijardi evra!
Foto: AP

u problemu

NEMAČKOJ PRIVREDI PRETI KATASTROFA: Ako do 2030. država ne reši ovaj problem izgubiće 525 milijardi evra!

Planeta -

Nemačkoj bi do kraja sledeće decenije moglo da nedostaje 4,9 miliona radnika a ovaj bi nemačku privredu mogloi da košta 525 milijardi evra.

"Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi da pretrpe kompanije u uslužnom sektoru, uključujući i financijski sektor kojima bi do 2030. moglo da nedostaje 1,2 miliona radnika", proizlazi iz studije "Nedostatak talenata" savetničke kompanije "Korn/Feri".

Pogođena će biti i mašinska industrija, glavna nemačka izvozna grana. Najveći manjak radnika se već sad oseća u inženjerskim sektorima tj. kod apsolvenata prirodnih smerova na univerzitetima. Zanimljivo je da će se do kraja sledeće decenije povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom.

Predstavnici nemačkog srednjeg preduzetništva, koje zapošljava najveći broj radnika u Nemačkoj, apeluju na saveznu vladu da protivmerama utiče na smanjenje problema nedostatka radne snage i to smanjenjem birokratije i promenama nemačkog obrazovnog sistema.

U prvom kvartalu ove godine u Nemačkoj je, prema informacijama Savezne kancelarije za rad u Nuernbergu, bilo nepopunjeno 1,2 miliona radnih mesta pri čemu se uglavnom radi o nedostatku kvalifikovane i visoko kvalifikovane radne snage.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track