PRVA ZVANIČNA POSETA U NOVOM MANDATU: Putin 5. juna u Beču
Foto: EPA

AUSTRIJA SE PRIPREMA

PRVA ZVANIČNA POSETA U NOVOM MANDATU: Putin 5. juna u Beču

Planeta -

BEČ - Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je u ponedeljak položio zakletvu za novi mandat na šefu ruske države, posetiće, kao prvu destinaciju u inostranstvu u novom mandatu, Austriju 5. juna.

Posetu je najavio Putinov spoljnopolitički savetnik Jurij Ušakov, a to će biti prva njegova zvanična poseta stranoj zemlji od polaganja zakletve za novi mandat.

Putin će pre puta u Austriju 18. maja primiti u Sočiju nemačku kancelarku Angelu Merkel, a austrijski mediji ukazuju na to da je prvi najviši predstavnik jedne države koji će doputovati u posetu Putinu, od polaganja zakletve, biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iz kabineta predsednika Austrije Aleksandera van der Belena povrđeno je da će Putin boraviti u Beču i da će razgovarati sa svojim austrijskim kolegom.

Zvanični povod za ovu posetu je 50. godišnjica od potpisivanja sporazuma o isporukama gasa između austrijskog OMV-a i nekadašnjeg SSSR.

Putin dolazi u Beč mesec dana pre nego što će Austrija preuzeti predsedavanje EU, zbog čega će, pored bilateralne saradnje, glavne teme sastanaka biti i konflikt u istočnoj Ukrajini, sankcije EU, kao i rat u Siriji.

Austrija se zalaže za održavanje dobrih odnosa sa Rusijom, i kritikovala je u više navrata sankcije koje je uvela EU.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track