Najnovije vesti

I OVOGA IMA: Poljski poslanici smanjili sebi plate, opozicija ih optužuje da samo zataškavaju afere!
Foto: AP / Czarek Sokolowski

novi zakon u poljskoj

I OVOGA IMA: Poljski poslanici smanjili sebi plate, opozicija ih optužuje da samo zataškavaju afere!

Planeta

Poljski poslanici izglasali su noćas inicijativu lidera poljske vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS) Jaroslava Kačinjskog u Sejmu parlamenta smanjenje osnovnih poslaničkih plata bez minulog rada za 20 odsto, dok svota za troškove ostaje nepromenjena, uprkos bojkotu opozicije.

Prema novom zakonu poljski poslanici dobijaće 80 odsto plate koja je po sistematizaciji predviđena za državne podsekretare, dok će za troškove dobijati 25 odsto plate državnog podsekretara.

Sada, pre smanjenja, osnovna plata poljskog poslanika iznosi oko 2.400 evra, a još 600 evra dobijaju mesečno kao paušal za troškove.

Za zakon je glasalo 240 od 460 poslanika, dvoje je bilo protiv, petoro se suzdržalo dok su poslanici sve tri stranke opozicije demonstrativno odbili da glasaju jer optužuju Kačinjskog i vladajuće konzervativce da poslanicima smanjuju plate kako bi zataškali skandal sa ogromnim premijama i nagradama za ministre koje je sebi za prošlu godinu podelila konzervativna vlada bivše premijerke Beate Šidlo.

foto: EPA / Pawel Supernak

Prema proračunima lista Gazeta viborča, ministri i njihovi zamenici dobili su prošle godine premije u vrednosti od ukupno 1,2 miliona evra, što je daleko više nego što su ikada isplaćivale svojim ministrima kao nagradu za dobar rad prethodne poljske vlade.

Zbog ogročenja Poljaka da vlada koja se predstavlja kao pokorni i skromni službenik građana i društva istovremeno deli sebi 1,2 milion evra vladajuća partija izgubila je čak 12 odsto poverenja u anketama raspoloženja birača, posebno nakon odlučne izjave bivše premijerke Beate Šidlo da su ministri i ona jednostavno te pare zaslužili.

"Šakom o sto" lupio je u aprilu lider konzervativaca Kačinjski i naterao je bivšu premijerku i njene ministre i njihove zamenike da premije koje su dobili pošalju u dobrotvorne svrhe i najavio smanjenje poslaničkih plata.

"Pred izbore sam rekao da se u politiku ne ide zbog para. Društvo očekuje skromnost. Ako neko odbije da podrži zakon o smanjenju poslaničkih zarada, gubi mogućnost da se nađe na kandidatskoj izbornoj listi. Gubi šansu da učestvuje u politici", kazao je početkom aprila Kačinjski.

Poslanici su glasovima vladajuće stranke odbacili juče sve amandmane opozicije, kako ozbiljne, da se poslanička plata koeficijentima veže za prosečnu platu, tako i one ironične da se svede na nulu i da poslanici ne dobiju ni jedan jedini zlot.

"Svojom populističkom igrom želite da odvratite pažnju od svojih afera. Vaši ministri su uzeli te premije a vi sada želite da kažnjavate nas. Ako želite da bude skromno onda prestanite da razbijate vladine limuzine", kazao je poslanik opozicione stranke Savremena Kšištof Truskolaski.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Czarek Sokolowski

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...