Najnovije vesti

AMERIČKI MEDIJI PRIZNALI: Kina ovim ruskim lovcima ugrožava SAD u bitnom regionu (VIDEO)
Foto: profimedia/EPA

analiza

AMERIČKI MEDIJI PRIZNALI: Kina ovim ruskim lovcima ugrožava SAD u bitnom regionu (VIDEO)

Planeta

Komentator časopisa "Nešenel interest“ Zakari Kek ocenio je da je Su-35 najsavršeniji ruski borbeni avion, kao i da će isporuka velikog broja ovih letelica Kini omogućiti toj zemlji da osigura svoju poziciju u Južnom kineskom moru.

Ekspert navodi da su ovi avioni ranije uvršteni u naoružanje Narodnooslobodilačke armije Kine. Prema ugovoru, Rusija će kineskim partnerima isporučiti 24 lovca Su-35 do 2019. godine. Kineska vojska već je dobila 14 ovih aviona, a jedan od njih bio je korišćen tokom vežbi u Južnom kineskom moru.

Prema mišljenju analitičara, ruski lovac je sposoban da promeni raspored snaga u regionu, u kojem Kina i azijski partneri SAD imaju niz nesuglasica u vezi s morskim granicama i zonama odgovornosti.

Za Peking su važna svojstva Su-35 kada je reč o brzini, kao i manevarske sposobnosti aviona: on je brži od američkog F-35 i može da napada pod raznim uglovima.

Ranije je potpuno patroliranje vodama Južnog kineskog mora bilo gotovo nemoguće, s obzirom na to da je reč o površini većoj od tri miliona kvadratnih kilometara. Su-35 omogućava Pekingu da reši ovaj problem, dodaje Kek.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...