ERDOGAN OPTUŽIO IZRAEL ZA GENOCID: Turska povlači abasadore iz SAD i Izraela!
Foto: EPA

krvavi ponedeljak

ERDOGAN OPTUŽIO IZRAEL ZA GENOCID: Turska povlači abasadore iz SAD i Izraela!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odlučio je da povuče ambasadore svoje zemlje iz SAD i Izraela, optuživši Izrael za "državni teror" i "genocid", nakon današnjih sukoba na granici Izraela i Gaze tokom kojih je stradalo najmanje 55 Palestinaca, dok je više od 2.700 povređeno

Prema prvim informacijama, predsednik Turske je ambasadore pozvao na konsultacije zbog današnjih dešavanja u Pojasu Gaze, a ta odluka dolazi neposredno nakon što je proglašeno tri dana žalosti zbog pogibije 55 Palastinaca tokom protesta zbog premeštanja ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

" Turska će na ovo oštro odgovoriti. Povukli smo ambasadore iz Vašingtona i Tel aviva radi konsultacija. Takođe, predlažemo hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Razgovaraćemo sa liderima mnogih zemalja - rekao je za "NTV" Erdogan koji se trenutno nalazi u poseti Velikoj Britaniji", piše "Sputnjik".

On je naglasio da će od sutra u Turskoj biti tri dana žalosti zbog situacije koja se dogodila. Ranije danas, Južna Afrika takođe je opozvala svog ambasadora za Izrael, a u saopštenju je napomenuto da odluka "momentalno stupa na snagu do daljnjeg".

Na osnovu podataka Ministarstva zdravlja Palestine, u sukobima je ubijeno 55 Palestinaca, dok je više od 2.700 ranjeno. Prema podacima ministarstva, među mrtvima je i šestoro dece mlađih od 18 godina. Svakako, sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka razornog rata u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela od 2014. godine,.

Foto Sputnjik Srbija

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track