EKSTREMISTI PREDALI POSLEDNJU ENKLAVU U HOMSU: Sirijska vojska potpuno povratila najveću provinciju!
Foto: AP / SANA

savladali teroriste

EKSTREMISTI PREDALI POSLEDNJU ENKLAVU U HOMSU: Sirijska vojska potpuno povratila najveću provinciju!

Planeta -

Snage sirijske vojske su ostvarile potpunu kontrolu nad poslednjom pobunjeničkom enklavom u provinciji Homs budući da su "savladali terorizam", nakon evakuacije hiljada naoružanih ljudi i civila, rekao je danas jedan sirijski oficir za državnu televiziju.

Ekstremisti su pristali da predaju područja na severu najveće sirijske provincije u okviru sporazuma postignutog početkom maja. Prema sporazumu, hiljade pobunjenika i civila koji ne žele da žive pod kontrolom vlade u Damasku treba da se evakuiše na pobunjeničke teritorije na severu Sirije.

foto: AP / SANA

Državni mediji i aktivisti su naveli da je prethodnih dana sever Homsa napustilo više od 27.000 ekstremista i civila, što je najnovija u nizu kapitulacija pobunjenika širom zemlje i još jedna pobeda za vladu predsednika Bašara el Asada.

foto: AP / SANA

Do napuštanja Homsa je došlo par dana nakon što su pobunjenici napustili poslednja preostala uporišta oko Damaska. Sirijska vojska i njeni saveznici se i dalje bore protiv Islamske države u poslednjem džepu južno od prestonice.

Televizija al-Iharija je prikazala vojnike koji podižu sirijsku zastavu nad selom u severnom Homsu.

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / SANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja