SVAKI ZALOGAJ VREDI KAO NEČIJA PLATA: U ovoj zemlji su toliko bogati da gostima SLUŽE ZLATO (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

luksuz

SVAKI ZALOGAJ VREDI KAO NEČIJA PLATA: U ovoj zemlji su toliko bogati da gostima SLUŽE ZLATO (VIDEO)

Planeta -

Zlato je veliki biznis, posebno u Dubaiju, uprkos činjenici kako je zabeležen mali pad potražnje za zlatnim nakitom.

Po podacima Dubai Multi Komoditis centra, na Ujedinjene Arapske Emirate odlazi oko 25 odsto globalne trgovine ovog luksuznog metala. Ova zemlja ionako je već poznata po svojoj velikoj ljubavi prema zlatu, pa tako nije neobično videti automobile optočene zlatom ili automate koji izbacuju zlatne poluge. Ali novi je hit - jestivo zlato.

Jedan od najprestižnijih hotela u Dubaiju Burdž Al Arab ukrašen je sa 1.790 kvadratnih metara 24 karatnog zlata. Deo je pronašao svoj put do raznih pića, pa tako možete probati kapućino sa zlatom, ili koktel sa zlatom i to na 27 spratu i 200 metara iznad nivoa mora.

Kakav je ukus zlata, pitate se? Luksuz se ne može osetiti, pa tako zlato zapravo nema nikakav ukus, piše CNN. Ali uprkos tome, klijenti ovog hotela jako ga vole. "Zlato je sinonim luksuza, nečega što ima jednu razinu dekadencije", objašnjava Etien Haro, asistent menadžera hrane i pića u hotelu.

Hotel za svoja zlatna čudesa u hrani i piću troši oko 700 grama zlata godišnje, koje dolazi iz Italije i Indije. Tipično se konzumira u formi zlatnog listića, zrnaca ili pahuljica. Bez ukusa je, kao prehrambena namirnica, potpuno je sigurna.

"Dijamante je malo teže sažvakati, pa je zlato puno bolji izbor za koktele", šali se Haro. Na meniju u njihovom hotelu može se pronaći bela čokolada sa zlatom, posebna vrsta mlevenog tzv. zlatnog praha koji se može naći na hrani ili u koktelu, zlatne kocke šećera za razne koktele i čisti zlatni dekorativni sprej.

Najpoznatiji koktel, Element 79, nazvan je upravo po atomskom broju zlata 79 i sastoji se od bezalkoholnog vina sa pahuljicama od zlata, boje mešane sa čistim zlatom i zlatnim šećerom. Od ovakve količine zlata može vam se pošteno zavrteti u glavi, a upravo to je i efekt kojeg postiže ovaj zlatni tornado.

Osim što gostima pokazuje kako je lepo živeti na visokoj nozi uz čašu penušavog zlata, koktelima se oslikavaju i delovi Dubaija, stari, novi i budući Dubai.

Zlatna hrana i pića pun su pogodak, pa se tako u hotelu moraju da se nose i sa nekim ambicioznim zahtevima gostiju, kao što je poseban zahtev redovnog gosta koji svaki mesec naruči tortu prekrivenu zlatom i napravljenu po posebnom receptu. Za jednu autokompaniju su napravili tortu od sira u obliku velikog uštipka uz zlatni meni sa pet delova. Ali kod nekih zahteva ipak moraju da povuku crtu.

"Jedan gost konstantno traži da mu kreiramo najskuplji koktel na svetu i da tom koktelu damo njegovo ime i da s pobrinemo da je jedinstven", rekao je Haro i dodao kako su zahtev morali da odbiju. I dok se zlato u današnje vreme može naći na tanjiru onih koji mogu da ga plate, za vreme srednjovekovne Evrope rezervisan je bio samo za plemstvo i tada je imalo posebno značenje.

"Zlato, srebro i dragoceno kamenje imalo je posebna svojstva, pa se verovalo kako će se ta svojstva preneti i u npr. supu, ako ih skuvate", rekla je Barbara Santić, profesor emeritus na prehrambenim studijama na univerzitetu Adelaid, u Australiji. Kaže kako današnja upotreba zlata u gastronomiji zapravo nema neku veliku važnost.

"Diskretno upotrebljeno zlato može biti jako lepo. Ali kada bi svako jelo bilo zlatom, to bi ipak bilo previše", rekla je ona. U još jednom hotelu u Dubaiju, Mariotu, zlato se može poslužiti kao prilog svakom jelu, pa se tako u obliku listića ili pahuljica može naći i na hamburgeru, pici ili na salati.

Ali nije Dubai jedino mesto na svetu gde možete da jedete zlato. Najskuplja zlatna pica može se pronaći u Industri Kičenu u Njujorku. Zlatnu picu morate da naručite 48 sati ranije, i na njoj se nalaze foie gras, dve vrste kavijara, tartufi i listići od 24 karatnog zlata. Cena? Prava sitnica - 2.700 dolara. Poznata gastronomska kritičarka Samanta Vud kaže kako je jestivo zlato prvi put u Emiratima videla pre šest godina kada je u centar pažnje stigao precenjeni kolač sa zlatom - mafin.

"Tipično je za Dubai da napravi nešto poput toga. Oni vole suprerlative. Iako jestivo zlato izgleda dobro, mislim da okusu ništa ne dodaje. I čini jelo puno skupljim", rekla je ona.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track