MAHMUD ABAS ZADRŽAN U BOLNICI: Pogoršalo mu se zdravlje posle manje operacije
Foto: Reuters

PALESTINCI ZABRINUTI

MAHMUD ABAS ZADRŽAN U BOLNICI: Pogoršalo mu se zdravlje posle manje operacije

Planeta -

Palestinski predsednik Mahmud Abas ostao je u bolnici pošto je primljen u nedelju zbog temperature posle manje operacije uva obavljene u utorak.

Zdravlje 83-godišnjeg palestinskog lidera izaziva zabrinutost u poslednje vreme jer se očekuje haotično, a možda čak i krvavo nadmetanje za njegovog naslednika, koga sam nije odredio.

Ahmed Tibi, izraelski poslanik blizak Abasu, izjavio je za izraelski vojni radio da bi Abas mogao biti pušten sutra iz bolnice, ali nije obelodanio Abasovo stanje niti je rekao zašto očekuje da bude pušten.

foto: AP / Atef Safadi/ Pool

Izraelski mediji su u međuvremenu nagovestili mogućnost da se Abas helikopterom prebaci u bolnicu u Amanu, prestonicu susednog Jordana, mada za to još nije tražena dozvola da se odlazak usaglasi s Izraelom.

Palestinski zvaničnici su u nedelju rekli da Abas ima upalu pluća, da je na respiratoru i da prima antibiotike intravenozno. Rekli su takođe da je svestan i lucidan.

Abas je strastveni pušač, gojazan je i ima srčane probleme, a pre jedne decenije je bolovao od raka prostate. Pre dve godine bio je podvrgnut hitnoj intervenciji nakon što je osetio iscrpljenost i bolove u grudima.

foto: Reuters / Mohamad Torokman

Nedavno se jedan kardiolog preselio u njegovo predsedničko sedište u Ramali da ga nadgleda, nakon misteriozne posete bolnici u SAD, posle Abasavog obraćanja Savetu bezbednosti UN u Njujorku tokom kojeg je delovao fizički slabo.

Abas tvrdi da mu je dobro, ali palestinski zvaničnici ne kriju da su zabrinuti, dok se potencijalni naslednici već takmiče za njegovu funkciju.

Izrael takođe ne krije zabrinutost zbog destabilizacije koja bi mogla uslediti na Zapadnoj obali u borbi sa Abasovog naslednika.

Abas je nasledio dugogodišnjeg palestinskog vodju Jasera Arafata posle njegove smrti 2004. i izabran je potom na pet godina za predsednika. Ostao je, međutim, na tom položaju jer predsedničkih izbora u međuvremenu nije bilo.

Abas sada vlada delovima Zapadne obale, nakon što je Hamas, rival Abasovom Fatahu, silom preuzeo kontrolu nad drugom palestinskom teritorijom pojasom Gaze.

Za razliku od Gaze gde se održavaju nedeljni protesti protiv blokade Izraela i Egipta i u kojima je od kraja marta poginulo više od 110 ljudi, situacija na Zapadnoj obali je relativno stabilna, navode izraelski mediji.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track