TADŽ MAHAL MENJA BOJU U ZELENO: Tuga i propadanje čuvenog belog hrama, a ovi prizori su poslednja opomena! (FOTO)
Foto: Reuters /Saumya Khandelwal

traži se rešenje

TADŽ MAHAL MENJA BOJU U ZELENO: Tuga i propadanje čuvenog belog hrama, a ovi prizori su poslednja opomena! (FOTO)

Planeta -

Hram Tadž Mahal, jedan od najprepoznatljivijih simbola Indije, čuven po svojoj belini, nažalost ubrzano menja boju u žutu i zelenu, a sve zbog zagađenja vazduha.

Tako sudbina hrama izgrađenog u 17. veku od belog mermera zavisi od mesta u kojem se nalazi - 8. najzagađenijeg grada na svetu.

Jedno od 7 svetskih čuda, Tadž Mahal nalazi se na obali reke Jamuna, pretrpane đubretom i često je prekrivren prašinom i smogom iz vozila obližnjeg grada Agre.

foto: Reuters /Saumya Khandelwal

"Sićušni insekti iz umiruće reke u koju se uliva gradska kanalizacija, pužu po Tadž Mahalu, a njihov izmet dodatno oštećuje mermer" rekao je advokat za zaštitu životne sredine Vrhovnom sudu.

foto: Reuters /Saumya Khandelwal

Sud je optužio vladu da ne čini dovoljno u zaštiti kulturnog spomenika koji je sagradio Šah Džahan kao mauzolej za svoju voljenu ženu Mumtaz Mahal.

"Ako indijski naučnici i konzervatori ne mogu da urade šta je potrebno, trebalo bi da kontaktiraju strane eksperte koji su voljni da pomognu" rekao je advokat Mehta koji vodi bitku za očuvanje Tadž Mahala već 3 decenije.

foto: Reuters /Saumya Khandelwal

Restauratori su koristili smesu od mineralne gline za čišćenje mermera, pri čemu se nečistoće izvlače na površine i mogu da se operu vodom. Aktivisti su zabrinuti i zbog opadanja nivoa vode u Agri, što može dovesti do oštećenja drvenih temelja. Takođe, brige su podignute i zbog konstantno zapušenih okolnih puteva i zagađenja koje nastaje od izduvnih gasova koje stvara rampu oko mauzoleja.

foto: Reuters /Saumya Khandelwal

Iza Tadža Mahala, nalazi se brdo od plastičnih kesa i nagomilanog đubreta, tik uz reku, a oblak dima se nadvija nad njom iz dimnjaka u daljini.

foto: EPA / STR

Promena boje ne proističe iz plave boje. Ekolozi i istoričari već dugo upozoravaju na rizik od čađi i isparenja iz fabrika.

Kurir.rs / Reuters

Foto: Reuters / Saumya Khandelwal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track