OTKRIVENO 8 TAJNI KRALJEVSKE PORODICE: Kada krenu na put, ove stvari moraju biti ispoštovane! NOSE ZALIHE KRVI, CRNU ODEĆU...
Foto: EPA

VIŠEDECENIJSKA PRAVILA

OTKRIVENO 8 TAJNI KRALJEVSKE PORODICE: Kada krenu na put, ove stvari moraju biti ispoštovane! NOSE ZALIHE KRVI, CRNU ODEĆU...

Planeta -

Pripadnici kraljevske porodice u određenim situacijama u svakodnevnom životu moraju da poštuju vrlo stroge protokole.

Jedna od tih situacija je kada članovi porodice krenu na put.

1. Kraljica Elizabeta II i njen sin princ Čarls uvek na put nose zalihe svoje krvne grupe kada putuju u zemlje čije su zalihe krvi pod znakom pitanja. Pored toga, sa njima uvek ide i doktor... Za svaki slučaj.

2. Obični ljudi zavide kraljevskoj porodici jer im posao omogućava da lete od zemlje do zemlje. Ali, oni se nigde ne zadržavaju mnogo. Putovanja na sastanke šefova država i poseta različitim kulturnim sadržajima čini se kao sjajan život. Međutim, oni na mnogim "lokacijama" ne ostaju duže od 40 minuta.

foto: Reuters / Costas Baltas

3. Princ Čarls i njegova supruga Kamila Parker Bouls obično sa sobom nose svoje piće. Za Čarlsa džin i tonik a za Kamilu crveno vino. Telohranitelji diskretno nose torbe u kojima se piće nalazi.

4. Uvek sa sobom nose crnu garderobu, za slučaj da umre neko od njihovih voljenih. Ovo je protokol osigurava da članovi porodice budu adekvatno obučeni po povratku u zemlju. Tako je 1952. godine kraljica Elizabeta obilazila Keniju sa princom Filipom kada je saznala da joj je otac, kralj Džordž VI umro. Nažalost, ona je zaboravila da ponese crnu odeću. Kada se vratila u domovinu, nije mogla da izađe iz aviona dok joj neko od članova njenog osoblja nije doneo crnu haljinu.

5. Iako se ne radi o zvaničnom kraljevskom protokolu, naslednici trona ne putuju nigde svi zajedno, za slučaj da dođe do nesreće, kako bi se sačuvala kraljevska loza. Princ Vilijam i Kejt Midlton su mnogo puta prekršili to pravilo kada su iz aviona izašli sa princom Džordžom i princezom Šarlotom. Sada je to mnogo blaže, dok se ranije to nepisano pravilo mnogo više poštovalo.

6. Osoba koja nosi titulu "kraljevsko visočanstvo" daje mnogo privilegija ali ih ne spasava od carinskih procedura. Svaki član kraljevske porodice, osim kraljice Elizabete II, mora da ima kod sebe pasoš. Ipak i kraljica mora da prođe kroz proveru identiteta kada ulazi u Veliku Britaniju i izlazi iz nje.

7. Kraljevska porodica je potrošila 5,8 miliona dolara za putovanja 2017. Princ Čarls je osvojio nagradu ua najskuplju porodični put kada je posetio Italiju, Rumuniju i Austriju i za to dao nešto manje od 200.000 dolara.

8. Kraljica Elizabeta II nosi uvek duplikate odeće. To za običan svet deluje preskupo ali je to nešto što, kad si monarh, mora biti ispoštovano. To se radi za slučaj da se dogodi da se nešto isfleka, pocepa... Kraljica mora da ima preobuku.

Kurir.rs/RD/Foto: EPA/Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track