PUTIN OTVARA PRESTIŽNI EKONOMSKI FORUM U SANKT PETERBURGU: Okuplja se 15.000 učesnika iz više od 100 zemalja, a evo koji svetski lideri će biti glavni govornici
Foto: Reuters / Sergei Karpukhin

EKONIMIJA U FOKUSU

PUTIN OTVARA PRESTIŽNI EKONOMSKI FORUM U SANKT PETERBURGU: Okuplja se 15.000 učesnika iz više od 100 zemalja, a evo koji svetski lideri će biti glavni govornici

Planeta -

"Izgradnja ekonomije poverenja" glavna je tema 22. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), koji će svečano biti otvoren danas pod pokroviteljstvom ruskog predsednika Vladimira Putina, a okupiće oko 15.000 učesnika iz više od 100 zemalja.

Među učesnicima će, kako najavljuju ruski domaćini, biti i oko 40 lidera najvećih investicionih fondova u svetu čije ukupne aktive premašuju 13.500 milijardi dolara, koji će razgovarati i sa predsednikom Putinom.

Fondacija Roskongres, glavni organizator SPIEF-a, saopštila je da će predsednik Putin, njegov francuski kolega Emanuel Makron, premijer Japana Šinzo Abe i generalna direktorka MMF-a Kristin Lagard biti glavni govornici na plenarnoj sednici, s kojom će 25. maja zvanično početi rad foruma.

foto: EPA/ Mick Isikas

Tokom trajanja SPIEF-a, jedne od najprestižnijih poslovnih manifestacija, učesnici i gosti foruma iz celog sveta diskutovaće o najvećim izazovima sa kojima se globalna poslovna zajednica susreće danas, i pokušaće da identifikuju potencijale za dalji ekonomski rast.

Kako je predviđeno programom foruma, do 26. maja, kada se završava ovogodišnji SPIEF, biće održano više od 90 događaja, kao što su radionice, panel diskusije, poslovni dijalozi, tematski radni doručci, televizijske debate, itd.

Guverner Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko izjavio je da je "uprkos nedavnoj retorici, interesovanje za SPIEF među kompanijama, kao i među svetskim političarima, i dalje visoko", dodajući da se očekuje da će skup posetiti i američki ambasador u Rusiji DŽon Hantsmen.

On će biti prvi američki zvaničnik koji će posetiti SPIEF od 2013. godine, kada su se odnosi između Moskve i Vašingtona pogoršali.

SPIEF tradicionalno okuplja brojne šefove država i vlada, ključne javne ličnosti, šefove međunarodnih organizacija i vodećih kompanija, svetske ekonomske i finansijske stručnjake, analitičare i medije.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja