OPERACIJA ATLANTSKA ODLUČNOST: Američka vojska sprema UDAR SABLJE! Šalju 3.300 vojnika i 2.500 oklopnih vozila pred granice Rusije!
Foto: EPA

GOMILANJE VOJSKE

OPERACIJA ATLANTSKA ODLUČNOST: Američka vojska sprema UDAR SABLJE! Šalju 3.300 vojnika i 2.500 oklopnih vozila pred granice Rusije!

Planeta -

KELN - Komanda američkih snaga u Evropi obavestila je Nemačku o velikom prebacivanju teških vozila vojne tehnike i ljudstva na strateške lokacije na istok Evrope i u baltičke zemlje.

Iz Fort Huda u Teksasu za Poljsku, Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku i u baltičke zemlje biće prebačeno 3.300 vojnika i 2.500 oklopnih vozila.

Vojna tehnika je prošlog vikenda već stigla u Antverpen, gde je spremaju za transport preko cele Evrope, kazao je portparol Komande američkih snaga u Evropi. Između ostalog, tu je 87 tenkova M-1 "Abrams", 140 borbenih vozila "Bredli", 18 samohodnih haubica 109 "Paladin", itd.

Deo trupa i tehnike biće prebačen brodovima, što dosad nije bio slučaj, a deo železnicom i auto-puteva.

"Vojni pokreti mogli bi da poremete puteve i železnice", dodaje se u saopštenju Komande.

Istovremeno, pripadnici Drugog konjičkog puka američke vojske dolaze u Poljsku i u baltičke zemlje, gde će od 3. do 15. juna učestvovati u vojnim vežbama "Udar sablje" na granicama Rusije. Od 18.000 vojnika koji će učestvovati u tim vežbama, 12.500 je američkih.

Operacija Atlantska odlučnost, koju izvode uglavnom američke snage, treba da pokaže "snagu uz granice Rusije u Evropi", a kao razlog za to navodi se prisajedinjenje Krima Rusiji 2014. i "strahovanje da će Rusija uzeti delove drugih bivših država SSSR".

Kurir.rs/Defense news

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) PROCUREO SNIMAK NAJNOVIJEG RUSKOG LOVCA: Ovo je moćni suhoj pete generacije Su-57!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track