IZRAELSKI MINISTAR: SAD bi uskoro mogle da priznaju Golan kao izraelsku teritoriju
Foto: Reuters

OKUPIRANA TERITORIJA

IZRAELSKI MINISTAR: SAD bi uskoro mogle da priznaju Golan kao izraelsku teritoriju

Planeta -

JERUSALIM - Sjedinjene Američke Države bi uskoro mogle da priznaju Golansku visoravan kao suverenu izraelsku teritoriju, izjavio je izraelski ministar Izrael Kac, zadužen za obaveštajne službe.

Kac je rekao da je ta tema u vrhu dnevnog reda u razgovorima s administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Izraelski ministar smatra da bi takav potez ojačao napore SAD da se suoče s Iranom pošto se Vašington povukao iz iranskog nukearnog sporazuma.

"Najbolniji odgovor koji možete dati Irancima je da priznate suverenitet Izraela nad Golanom . američkim saopštenjem, predsedničkim proglasom", rekao je Kac. Jedan izraelski poslanik pisao je američkom ambasadoru Dejvidu Fridmanu zahtevajući da SAD priznaju izraelski suverenitet nad spornim područjem, navodi Džeruzalem post.

Izrael je osvojio Golansku visoravan u Šestodnevnom ratu 1967. i anektirao je 1981. godine. Status te teritorije često je predmet debata o izraelskim teritorijalnim pravima u regionu.

foto: Printscren YouTube/TV7 Israel News

Izrael Kac

Golanska visoravan je pripadala Siriji, a iranski vojinci se sada u toj zemlji bore na strani snaga sirijskog predsednika Bašara Asada. Izrael je nedavno napao iranske snage u Siriji u znak odmazde zbog raketnog napada na izraelske pozicije na strateškom Golanu, što je izazvalo bojazan da će se sukob u Siriji preliti preko njenih granica.

foto: Reuters

Podrška izraelskoj tvrdnji o suverenitetu mogla bi imati dalekosežne posledice i izazvati dalju destabilizaciju regiona. Međutim, Trampova administracija je već pokazala da, nasuprot stavu međunarodne zajednice, podržava izraelske tvrdnje. Tako je Tramp 6. decembra priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i 14. maja je američka ambasada iz Tel Aviva premeštena u taj grad. To je izazvalo krvave nemire u kojima je poginulo više desetina Palestinaca.

Tako se može očekvati da bi podrška izraelskom suverenitu nad Golanom mogla izazvati gnev onih zemalja koje smatraju da je to područje nelegalno okupirano, kao što je i odluka o Jerusalimu povećala regionalnu napetost.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track