LAKOVERNI DŽONSON: Naseo na LAŽNI POZIV jermenskog premijera i opleo po VLADIMIRU PUTINU! (AUDIO)
Foto: Reuters, printscreen

optužio kremlj

LAKOVERNI DŽONSON: Naseo na LAŽNI POZIV jermenskog premijera i opleo po VLADIMIRU PUTINU! (AUDIO)

Planeta -

Lažni poziv za Borisa Džonsona izazvao je diplomatski skandal, a London je optužio Kremlj da stoji iza "očajne" šale.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije bio je meta ruskih šaljivdžija Lekusa i Vovana. S jednim od njih razgovarao je punih 18 minuta misleći da priča s novim premijerom Jermenije, pa je pustio jezik i po sistemu što na umu to na drumu pričao o predsedniku Vladimiru Putinu i trovanju Sergeja i Julije Skripalj, a posle 18 minuta postalo mu je sumnjivo pa je prekinuo razgovor.

Forin ofis smatra da su prevaranti kojima su mete bili i drugi političari imali blagoslov Kremlja kako bi Rusi "spasli obraz" posle trovanja Skripaljevih.

Snimak telefonskog poziva, koji se dogodio prošle nedelje, postavljen je na internet dan pošto je Julija Skripalj objavila svoju verziju priče o trovanju, u kojoj je rekla da je bila žrtva pokušaja atentata.

Aleksej Stoljiarov i Vladimir Kuznecov, koji sebe zovu Lekus i Vovan, nazvali su Džonsona prošle sedmice. Njihove prethodne žrtve su Elton Džon, turski premijer Redžep Tajip Erdogan i američki sekretar za energetiku Rik Peri.

Prvi poziv je bio upućen britanskom ministru za Evropu ser Alanu Dankanu koga su ubedili da je jedan od njih Nikol Pašinjan, premijer Jermenije. To im je omogućilo da dođu u sledćem pozivu dođu do Džonsona.

Govoreći na engleskom jeziku sa ruskim naglaskom, pitali su Džonsona za savet o tome šta da kaže Vladimiru Putinu kada bi ga upoznao, kao i o predmetu Skripalj.

Džonson je odgovorio: "Nastavićemo da pooštravamo pritisak na neke od oligarha u Putinovom okruženju", dodavšio da je Kensington (deo Londona gde žive bogataši) pun oligarha.

On je takođe rekao da je Britanija "gotovo 100 odsto sigurna" da Rusija stoji iza trovanja u Salisburiju i dodao: "Ako imam poruku za Putina, to je da ne želimo hladni rat, ali želimo da vidimo poboljšanje u načinu na koji se Rusija ponaša. "

Visokokotirani britaski diplomata tvrdi: "Ovo izgleda da je poslednji očajnički pokušaj Kremlja da spasi svoje obraz nakon što je osramoćen u slučaju Skripalj".

Stoljarov i Kuznjecov su ranije demantovali da imaju veze sa ruskim bezbednosnim službama. Džonson je verovao da odgovara na rutinski poziv da čestita novom nacionalnom lideru Jermenije.

Izvori bliski ministru inostranih poslova insistirali da je brzo shvatio da je nešto pogrešno i počelo da postavlja pitanja kako bi potvrdio identitet pozivaoca pre nego što je završio poziv.

Detalji o pozivu prvi put su objavljeni u listu Komsomolskaja Pravda, u kojoj je Stoljarov rekao da je Džonson bio "pametan diplomata, intelektualac" koji nije upao u zamku sa indiskretnim komentarima.

Dodao je da je "verovatno prvi put da osoba sa kojom smo razgovarali koja nije bila budala".

Kurir.rs/Telegraph.co.uk

Foto: Reuters /Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track