HOLANDIJA I AUSTRALIJA: Rusija odgovorna za obaranje aviona PUTIN: Priznaćemo istragu ako budemo učestvovali u njoj
Foto: Reuters, EPA

istraga

HOLANDIJA I AUSTRALIJA: Rusija odgovorna za obaranje aviona PUTIN: Priznaćemo istragu ako budemo učestvovali u njoj

Planeta -

AMSTERDAM, MOSKVA - Holandska vlada saopštila je će smatrati Rusiju odgovornom zbog "njene uloge" u obaranju aviona iznad Ukrajine 2014, a ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva može da prizna rezultate holandske istrage samo ako u njoj bude punopravno učestvovala.

"Držanje zemlje za odgovornu je složen zakonski proces", saopštio je holandski kabinet.

"Holandija i Australija zatražile su od Rusije danas da otvore dijalog s ciljem da se pronađe rešenje u pružanju pravde zbog ogromne patnje i štete uzrokovane obaranjem aviona MH 17", navedeno je u saopštenju.

Istražitelji su juče obelodanili da je malezijski avion MH 17 oboren iznad istočne Ukrajine "buk" raketom ispaljenom iz ruske baze u Kursku. Raketu je navodno ispalila ruska vojna 53 protivavionska brigada sa sedištem u Kursku, a svih 298 putnika i članova posade je poginulo.

foto: Reuters

Vladimir Putin je juče na konferenciji za novinare s francuskim kolegom Emanuelom Makronom rekao da je Rusija od početka predlagala zajednički rad na istrazi o toj tragediji, ali da joj to nije dozvoljeno.

foto: AP

"Ukrajinska strana tamo radi, bez obzira na to što je Ukrajina prekršila međunarodna pravila i nije zatvorila vazdušni prostor iznad teritorije u kojoj se odvijaju borbe. Međutim, ona radi, a Rusija ne“, izjavio je Putin i dodao da Moksva ne zna šta piše u tom izveštaji i na čemu se zaključak bazira.

foto: EPA

"Da bismo priznali to što je tamo izloženo, mi treba da punopravno učestvujemo u istrazi. U svakom slučaju, mi ćemo se prema tome odnositi sa pažnjom, sa poštovanjem i proanaliziraćemo sve što je tamo izloženo. Formulisaćemo naš stav prema tom slučaju, ali za sada ja nisam video taj tekst“, dodao je Putin.

Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik Srbija

Foto: Reuters, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track