KREMLJ: Kategorički odbacujemo optužbe o umešanosti Rusije u obaranje MH17!
Foto: Profimedia

DEMANT

KREMLJ: Kategorički odbacujemo optužbe o umešanosti Rusije u obaranje MH17!

Planeta -

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija kategorički odbacuje sve optužbe holandske istražne komisije o navodnoj umešanosti u obaranje malezijskog "boinga" na letu MH17 u julu 2014.

Peskov podseća da istraga nije uključila rusku stranu iako je ukrajinska bila uključena, pa samim tim Rusija ne može da veruje rezultatima istražnog procesa.

On je takođe kazao da je upravo Ukrajina ta koja nije preduzela adekvatne mere kako bi zatvorila vazdušni prostor u vreme kada su se na tom delu zemlje sprovodila borbena dejstva.

"Reč je o zajedničkoj istražnoj komisiji, a Rusija je u više navrata govorila da je spremna da učini sve kako bi pomogla u istrazi kako bi se utvrdili krivci", rekao je on. Peskov je naveo i da Putin još nije upoznat sa izveštajem holandske komisije.

Holandija i Australija tvrde da je Rusija odgovorna za isporuku sistema "Buk" pomoću kojeg je oboren malezijski avion, navodi se u saopštenju holandske Vlade. S tim u vezi, Amsterdam i Kanbera pozivaju Moskvu da se uključe u pregovore kako bi se utvrdili počinioci.

"Priznavanje odgovornosti zemlje je komplikovan pravni proces, postoji nekoliko načina da se to učini, a jedan od puteva je da se celokupni slučaj podigne na nivo međunarodnog suda kako bi se donela adekvatna odluka", ističe se u saopštenju.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track