KONAČNI REZULTATI POTVRDILI: Irci ubedljivo za ukidanje zabrane abortusa, žene slavile na ulicama! (FOTO, VIDEO)
Foto: Reuters

ISTORIJSKI REFERENDUM

KONAČNI REZULTATI POTVRDILI: Irci ubedljivo za ukidanje zabrane abortusa, žene slavile na ulicama! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Irci su ubedljivom većinom odobrili liberalizaciju abortusa na istorijskom referendumu organizovanom u toj tradicionalno katoličkoj zemlji, pokazuju konačni rezultati objavljeni danas, kojim se potvrđuju ranije objavljeni preliminarni rezultati.

Na juče održanom referendumu 66,4 odsto irskih glasača glasalo je za ustavnu promenu, saopštila je irska izborna komisija. Izlaznost je bila 64,1 odsto.

Izborni zvaničnik Beri Rajan rekao je da je više od 1,4 miliona glasača, odnosno preko 64 odsto, bilo za to da se ukine Osmi amandman irskog Ustava, dok je njih oko 724.000 bilo za to se zadrži.

foto: Reuters

Rezultat je istorijska pobeda za ženska prava u toj zemlji, a ubedljivost pobede je prevazišla očekivanja i značiće da će prvi put Irkinje mnogo lakše moći legalno da imaju abortus, rekli su zvaničnici.

Ovim je izglasano da se ukine amandman iz 1983. godine kojim se zahtevalo od irskih vlasti da jednako brane život žene i fetusa kada je reč o abortusu takoreći u svim slučajevima.

foto: Reuters

Irski premijer Leo Varadkar ocenio je da se referendumom kojim se utire put za legalizovanje abortusa istorijski dan za njegovu zemlju i veliki akt demokratije.

On je rekao da pošto su zvanični rezultati pokazali da se više od dve trećine glasača odlučilo za ukidanje ustavnu zabranu abortusa da želi da osigura da bude manje kriznih trudnoća i bolje seksualno obrazovanje u školama.

foto: Reuters

Varadkar je bio za ukidanje zabrane i rekao je da će njegova vlada brzo delovati kako bi se uveli novi zakoni koji će se odnositi na legalne abortuse.

"Rekao sam poslednjih dana da je ovo glasanje jednom u generaciji. Danas verujem da smo glasali za sledeću generaciju," kazao je irski premijer.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track