Najnovije vesti

DI MAJO POZIVA NA MATARELIN OPOZIV ZBOG IZDAJE DRŽAVE: Bili smo na korak od formiranja vlade, a zaustavljeni smo jer kritikujemo EU
Foto: EPA

PROPALI PREGOVORI

DI MAJO POZIVA NA MATARELIN OPOZIV ZBOG IZDAJE DRŽAVE: Bili smo na korak od formiranja vlade, a zaustavljeni smo jer kritikujemo EU

Planeta

Lider Pokreta pet zvezdica Luiđi di Majo izjavio je danas da bi trebalo opozvati predsednika Serđa Matarelu zbog "izdaje države" jer je odbio da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije.

"Bili smo na nekoliko koraka od formiranja vlade, i zaustavljeni smo jer je u našem kabinetu bio ministar koji je kritikovao EU", rekao je Di Majo.

 

Lider Pokreta pet zvezdica rekao je da želi da "ova institucionalna kriza bude izvedena pred parlament, a predsednik ispitan" i dodao da bi se u tome pozvali na član 90 ustava.

 

Prema tom članu svi članovi parlamenta glasali bi o predsedniku zbog izdaje ili napada na ustav.

foto: Reuters

Ukoliko bi prosta većina njih glasala za to, Ustavni sud bi onda bio pozvan da odluči o tome da li da smeni Matarelu ili ne.

 

"Prvo bi trebalo da aktiviramo član 90 i onda imamo izbore jer je neophodno da se kriza iznese pred parlament", rekao je Di Majo.

 

Di Majo je prethodno rekao da je odluka italijanskog predsednika da odbaci predlog Paola Savone za ministra ekonomije neshvatljiva.

 

"U ovoj zemlji možeš da budeš osuđen kao kriminalac, osuđen za proneveru poreza, da počiniš zločine protiv civila, pod istragom za korupciju i da budeš ministar...... Ali ako kritikuješ Evropu ne možeš da budeš ministar ekonomije. I to se tu ne završava", napisao je Di Majo na svom Fejsbuku.

 

Mandatar Đuzepe Konte vratio je mandat predsedniku Serđu Matareli, nakon što je italijanski predsednik odbio da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga za sever i Pokret pet zvezdica.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...