Kapetan Nasukani pušten iz kućnog pritvora

Kosta Konkordija

Kapetan Nasukani pušten iz kućnog pritvora

Planeta -
Frančesko Sketino više nije u kućnom pritvoru ali mora da ostane u svom rodnom gradu

RIM - Kapetan italijanskog putničkog broda Kosta Konkordija, koji se u januaru nasukao u blizini ostrva Điljo u Toskani kada je stradalo 32 ljudi, pušten je iz kućnog pritvora ali neće smeti da napusti rodni grad dok traje suđenje.

"Kapetan Frančesko Sketino više nije u kućnom pritvoru ali mora da ostane u svom rodnom gradu," rekao je njegov advokat Paolo Bastijanini, prenosi AFP.

Sketino i još osam ljudi su pod istragom zbog tragdije koja se dogodila kada je luksuzni kruzer udario u stenu i prevrnuo se sa 4.229 članova posade i putnika iz više desetina zemalja.

Kapetan je optužen da je izazvao nesreću time što je plovio isuviše blizu obale, a potom odlagao evakuaciju da bi napustio brod pre nego što su svi putnici bili na sigurnom.

Sketino je stavljen u kućni pritvor u svom gradu Meta di Sorento u februaru jer je sud verovao da postoji opasnost od bekstva i bilo mu je zabranjeno da razgovara s bilo kim osim sa svojim advokatom i članovima uže porodice.

Njegov advokat kaže da je optuženi sada "slobodan čovek." "Može da ide na more ako hoće, ali neće, može da komunicira, ali neće. Dao sam mu stroge instrukcije da ne napušta kuću niti priča bilo s kim," rekao je Bastijanini.

Sud će razmatrati njegov slučaj 21. jula kada će biti predstavljene informacije dobijene analizom crne kutije i drugih instrumenata.

Kosta Konkordija još leži nasukana pored obala Đilja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track