OVAKO JE BELGIJSKA POLICIJA IZREŠETALA UBICU: Benjamin Herman (36) pobio ljude samo dan nakon izlaska iz zatvora! (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)
Foto: AP /Geert Vanden Wijngaert

napad u Liježu

OVAKO JE BELGIJSKA POLICIJA IZREŠETALA UBICU: Benjamin Herman (36) pobio ljude samo dan nakon izlaska iz zatvora! (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Planeta -

Napadač koji je u utorak, 29. maja, pucao u belgijskom gradu Liježu i ubio tri osobe, da bi zatim policija ubila njega, identifikovan je kao Benjamin Herman (36), a ispostavilo se da je samo dan ranije privremeno pušten iz zatvora, navode belgijski mediji.

Herman je izdržavao više zatvorskih kazni, ali nije bio poznat po radikalizmu, dok ga drugi zatvorenici opisuju kao "nasilnu osobu na margini", prenosi list Libr Belžik.

foto: Reuters / Francois Lenoir

Istražitelji trenutno ispituju da li se Herman radikalizovao u zatvoru, što je čest slučaj.

Pogledajte momenat kada je pogođen ubica:

Nakon današnje pucnjave u Liježu, belgijski Savet za nacionalnu bezbednost održaće u 16.30 sati hitnu sednicu, rekao je portparol premijera Šarla Misela.

U međuvremenu, belgijsko tužilaštvo istražuje današnje ubistvo dva policajca i slučajnog prolaznika u Liježu kao teroristički incident, saopštio je lokalni javni tužilac, preciziravši da su ubijene dve žene policajci.

foto: Reuters / Isabelle Freres RTL

Napadač ih je napao s leđa nožem, uzeo pištolj jedne od njih i potom ih ubio.

Ubio je i mladića koji je sedeo u parkiranom automobilu, a potom je pokušao da se sakrije u obližnju školu gde je u okršaju s policijom ubijen.

Tokom tog okršaja, ranjeno je još nekoliko policajaca, naveo je lokalni javni tužilac na konferenciji za novinare.

Gradske vlasti su na Tviteru objavile da su "učenici škola na bezbednom".

Ranije danas, RTBF je napadača identifikovao kao 36-godišnjeg Beligijanca koji je do juče bio na uslovnoj kazni po puštanju iz zatvora u blizini Liježa, grada u blizini granice sa Nemačkom i Holandijom.

U zatvoru je bio zbog krivičnog dela povezanog s drogom i okarakterisan je kao "nestabilna ličnost", dodaje RTBF.

foto: Reuters / Francois Lenoir

Ubrzo posle napada vlasti su saopštile da se terorizam ne može isključiti kao motiv napada. Pozivajući se na policijske izvore, Libr Belžik je objavio da je napadač uzvikivao "Alahu akbar".

U jednom trenutku, napadač je za taoca uzeo jednu ženu, dodaje list, a pojedini britanski portali su objavili da je napadač uleteo u jednu obližnju školu i za taoca uzeo čistačicu, ali za to nema potvrde.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP /Geert Vanden Wijngaert

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track