Najnovije vesti

SUD U STRAZBURU PRESUDIO: Rumunija i Litvanija krive zbog ustupanja teritorije CIA-nim tajnim zatvorima za mučenje
Foto: AP/File

oštar prekor

SUD U STRAZBURU PRESUDIO: Rumunija i Litvanija krive zbog ustupanja teritorije CIA-nim tajnim zatvorima za mučenje

Planeta
13:43h

Rumunija i Litvanija dozvolile su da na njihovim teritorijama budu smešteni tajni zatvori SAD u kojima su pritvoreni i zlostavljani Palestinac i državljanin Saudijske Arabije, presudio je danas Evropski sud za ljudska prava sa sedištem u Strazburu.

Sud je saopštio da je državljanin Saudijske Arabije Abd al Rahim Al Naširi, koji je kasnije poslat u zatvor u zalivu Gvantanamo, bio pritvoren i zlostavljan u Rumuniji od septembra 2003. do oktobra 2005.

Sud je zato pozvao Rumuniju da istraži taj slučaj i kazni odgovorne, ali, kako agencija napominje, Bukurešt negira da su se na njenoj teritoriji nalazile takve ustanove Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA).

Sud je, navodi se, saopštio i da je Litvanija na svojoj teritoriji obezbedila da se nalazi zatvor CIA od februara 2005. do marta 2006, gde je bio zatočen Palestinac Abu Zubajdah, osumnjičen da je planirao napade 11. septembra 2001.

Advokat Al Naširija presudu suda je okarakterisao kao "oštar prekor sramnim pokušajima Rumunije" da prikrije da je obzbedila na svojoj teritoriji postojanje tajnog zatvora CIA.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/File

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...