MERKEL POSLALA OŠTRU PORUKU TRAMPU: Evropa će odlučno odgovoriti na američke carine!
Foto: AP / Patrik Stollarz / Pool

nastavlja se prepucavanje

MERKEL POSLALA OŠTRU PORUKU TRAMPU: Evropa će odlučno odgovoriti na američke carine!

Planeta -

Evropska unija će odgovoriti "odlučno i jedinstveno" ako SAD uvedu kaznene takse na uvoz evropskog čelika i aluminijuma, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel tokom posete Lisabonu.

Merkel je na konferenciji sa portugalskim kolegom Antoniom Koštom rekla da su se članice EU saglasile da "uzvrate inteligentno, odlučno i jedinstveno" i dodala da sankcije koje razmatra predsednik SAD Donald Tramp "nisu u skladu s pravilima Svetske trgovinske organizacije".

Nemačka kancelarka je navela da ne želi da predviđa evropsku reakciju jer "američka odluka još nije poznata". Tramp treba da odluči da li će uvesti dodatne takse od 25 odsto na čelik i 10 odsto na aluminijum iz Evrope.

EU je dobila privremeno izuzeće od taksi, koje ističe sutra. Ta odluka treba da bude doenta danas. Šef nemačke diplomatije Hajko Mas se prilikom sastanka sa kineskim kolegom Vang Jiem izjasnio protiv protekcionističkih mera u međunarodnoj trgovini.

"Nemamo nikakvog interesa da pravimo korake unazad u trgovinskoj politici. Da budem jasan, protekcionizam i zatvaranje ne treba da nadvladaju slobodnu trgovinu", rekao je Mas.

Kurir.rs

Foto AP / Patrik Stollarz / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track