Najnovije vesti

EVO KO JE NOVI PREMIJER ŠPANIJE: Bivši ekonomista, služio i u BiH, a sada ga čeka velika BORBA SA BIKOVIMA (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

PROMENE NA VRHU

EVO KO JE NOVI PREMIJER ŠPANIJE: Bivši ekonomista, služio i u BiH, a sada ga čeka velika BORBA SA BIKOVIMA (FOTO, VIDEO)

Planeta

Lider španske Socijalističke radničke partije Pedro Sančez (46) postao je novi premijer Španije nasledivši na tom mestu smenjenog Marijana Rahoja.

1 / 7 Foto: EPA

Pred jučerašnju debatu Sančes je imao podršku grupe Podemos koja se protivi establišmentu i pojedinih katalonskih separatista. Rahoj je novi savez nazvao "Frankenštajn koalicijom". Nacionalisti iz Baskije takođe su stali iza Sančeza što mu je na kraju omogućilo većinu.

foto: EPA

Sančez će tako ući u istoriju Španije jer je postao prvi premijer posle izglasavanja nepoverenja, odnosno, bez opštih izbora. Ta Sančezova pobeda je neverovatna iz dva razloga.

Pobuna u stranci

Bivši profesor ekonomije nije više poslanik, a u parlamentu je poslednji put bio pre skoro dve godine kada je zbačen sa mesta šefa partije jer je odbio da pomogne Rahoju da povrati kancelariju posle dva neuspeha na izborima.

Zbog Sančezovog tvrdog stava po pitanju korupcijskih skandala u Rahojevoj Narodnoj partiji, polovina socijalista je izvela udar zbog kog je u oktobru 2016. godine podneo ostavku.

foto: Reuters

Putovanje po Španiji

Na pobunu je reagovao predajom funkcije i najavom da otpočinje put po Španiji kako bi se ponovo povezao sa socijalistima.

"Neću ići protiv moje stranke ili izbornih obećanja. Sešću u svoj automobil i putovati po Španiji da bih slušao one koji nisu bili slušani, i glasače levice i desnice", poručio je tada Sančez.

Put se isplatio, a sedam meseci kasnije je glatko pobedio na izborima za predsednika stranke.

foto: AP

Sančez je rođen 1972. godine u Madridu a socijalistima se pridružio 1993. godine. Završio je ekonomiju i biznis studije, a prvu od tri master studije je završio u Briselu i radio u Evropskom parlamentu.

Kao šef osoblja visokog predstavnika UN-a služio je 1999. godine u BiH, u vreme sukoba na Kosovu. Usledila su privatna angažovanja kao saveznika za kompanije, a pet godina je bio i gradski poslanik.

foto: EPA

Analitičari smatraju da će ga u kancelariji sačekati turbulencije. Njegova vlada će se verovatno mučiti sa prihvatanjem velikog broja različitih zahteva brojnih stranaka koje su ga podržale za mesto premijera. U isto vreme će se pripremati za opšte izbore koje je obećao.

Takođe ga čeka obračun sa gorućim problemom katalonske nezavisnosti, pitanje koje je opisano kao najgora politička kriza koja je pogodila Španiju od kada se okrenula demokratiji posle smrti Franciska Franka pre četiri decenije.

foto: EPA

Pojava grupe Podemos koja se protivi merama štednje, kao i centrističko-desničarska Stranke građana, zapretila je nizu od četiri decenije tokom kojih su se na vlasti smenjivali socijalisti Sančeza i predstavnici Rahojeve Narodne partije. Ove grupe pokupile su poene na besu Španaca zbog ekonomske krize i korupcije među političkom klasom.

Ako se na to doda i separatistička pretnja Katalonaca kao i bes Narodne partije koja je posle sedam godina zbačena s vlasti, Sančeza čega velika borba na španskoj političkoj sceni.

Sančez je bio član parlamenta Španije je od 2009. do 2011. godine, a vratio se 2013. na čelu socijalista. On je pasionirani košarkaš, a za razliku od Rahoja govori više jezika poput engleskog i francuskog. Oženjen je i ima dvoje dece.

Kurir.rs/Gardijan

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...