Najnovije vesti

GUGL NE PRODUŽAVA UGOVOR SA PENTAGONOM: Zaposleni se bune zbog upotrebe veštačke inteligencije u napadima dronom!
Foto: Profimedia

4.000 potisalo peticiju

GUGL NE PRODUŽAVA UGOVOR SA PENTAGONOM: Zaposleni se bune zbog upotrebe veštačke inteligencije u napadima dronom!

Planeta

Kompanija Gugl odlučila je a ne produži ugovor vezan za razvijenje veštačke inteligencije za Pentagon. Odluka je kako su saopštili, doneta nakon snažnog protivljenja među zaposlenima u ovom tehnološkom gigantu.

Određeni broj zaposlenih u Guglu dalo je otkaz, dok je na hiljade drugih radnika potpislao peticiju protiv učešća u Pentagonovom projektu poznatom kao Mejven.

 

Kako su naveli, plaše se da je reč o prvim koracima ka upotrebi veštačke inteligencije u smrtnonosne svrhe. Vezano za to, Gugl se nije zvanično ogašavao.

Izvršna direktorka Dajan Grin, kako tvrde izvori iz kompanije, u petak je izjavila da neće biti nikakvog produžetka nakon što je ugovor istekao u martu.

 

Ipak, novinarka Kejt Konger sa tehnološkog sajta Gizmodo, rekla je Gugl nije otkazao ugovor za projekat Mejven i da nije isključena mogućnost budućeg rada sa vojskom SAD.

Ugovor je, prema navodima, vredan 7.5 miliona dolara, ali bi potencijalno mogao da dovede do sveobuhvatnije saradnje sa Pentagonom.

 

Projekat Mejven podrazumeva razvijanje programa pomoću kojih bi "mašinsko učenje i inženjerski talenat" pomogle u razlikovanju ljudi i objekata na video-snimcima sa dronova.

 

U aprilu je oko 4.000 zaposlenih u Guglu potpisalo otvoreno pismo u kojem se ističe da je svojim učešćem u ovom projektu internet gigant doveo u rizik poverenje uživa među korisnicima, kao i da je ingnorisao svoju moralnu i etičku odgovornost.

 

Kurir.rs / BBC

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...